П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Переговори про вступ Туреччини до ЄС треба припинити – єврокомісар

Єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан переконаний, що переговори про вступ Туреччини до Євросоюзу необхідно остаточно припинити.

В інтерв’ю газеті Die Welt він сказав, що членство Туреччини в ЄС не видається реалістичним в близькому майбутньому, повідомляє DW.

“У довгостроковій перспективі для Туреччини і Євросоюзу було б чесніше піти новим шляхом і припинити переговори про членство”, – заявив Хан.

При цьому він зауважив, що ознак готовності припинити переговори серед більшості членів ЄС немає.

Єврокомісар нагадав про скептичні висловлювання французького президента Еммануеля Макрона щодо шансів на досягнення прогресу в переговорах. За словами Хана, це “питання порядності – турбуватися про прозорі відносини”.

Єврокомісар підтримує вдосконалення чинного митного союзу з Туреччиною, але цю ініціативу в червні було відхилено Євросоюзом.

Переговори між ЄС та Туреччиною за останні кілька років зайшли у де-факто глухий кут, зокрема через істотне погіршення стану дотримання прав людини і свободи преси в Туреччині після спроби воєнного перевороту у 2016 році. У червні було прийнято рішення про призупинення переговорів про вступ Туреччини в ЄС.

Залишити відповідь