Четвер, 2 Травня, 2024
КультураМистецтвоУкраїнаЦікаве

22 листопада у Прип’яті активували інтерактивну діджитал-скульптуру (фото, відео)

22 листопада у Прип’яті «ожила» масштабна інтерактивна діджитал-скульптура у рамках міжнародного арт-проекту ARTEFACT.Оскільки перформанс відбувався в самому епіцентрі Чорнобильської зони відчуження, спостерігати це мали змогу лише представники організаторів (Міністерства інформаційної політики України, Українського культурного фонду та Українського інституту), 200 представників провідних ЗМІ світу та працівників Агентства з управління зоною відчуження.

ARTEFACT є культурно-соціальним арт-проектом. Він має мету привернути увагу громадськості до проблеми усвідомленого споживання і поширення інформації, навчити фільтрувати інформацію. Проект зачіпає важливі проблеми інформаційної епохи – фейкові новини, маніпулювання інформацією, медіа-грамотність.

Для створення діджитал-скульптури Український культурний фонд виділив 1 400 000 грн. Це приблизно 70 % загальної вартості. «Ми отримали 716 заявок, – говорить директорка фонду Юлія Федів. – АРТЕФАКТ переміг у нелегкій боротьбі, оскільки аудіовізуальна індустрія є одним із 8 пріоритетних секторів фонду – адже культура, інформаційна безпека надзвичайно важливі, враховуючи ті події, які відбуваються в житті українського народу».

Саундтрек до скульптури створив і представив під час активації номінант на «Греммі» Крістоф Етьє (Telepopmusik) у співпраці з українським медіамитцем на сценічне ім’я RASSVET. Отриманакомпозиція найбільше нагадує музичний стиль рейв і містить семпли з бібліотеки«Звуки Чорнобиля», створеної завдяки організаторам АРТЕФАКТу.

Перш ніж активувати скульптуру, організатори влаштували журналістам кількагодинну екскурсію зоною відчуження, щоб ті могли як слід пройнятися атмосферою «мертвого міста». Вночі на центральній площі Прип’яті відбувся сам перформанс. Журналісти, завбачливо одягнені організаторами в спецодяг, мали змогу спостерігати лазерне шоу, котре докорінно змінило вигляд покинутих будівель та дерев, котрі вже підійшли до них впритул.

Організатори запевняють, що, хоча люди, просто подивившись на цей арт-об’єкт та поставивши запитання штучному інтелекту, не почнуть фільтрувати інформацію, але є сенс вести роботу саме в такій формі, привертаючи увагу до проблеми.

Автори скульптури надихнулися фантастичноюповістю братів Стругацьких «Пікнік на узбіччі» та її екранізацією АндріяТарковського «Сталкер». Твір виявився пророцтвом – адже на момент йогонаписання Зони відчуження ще не існувало. І оскільки у зоні відчуженняз’являється Артефакт, здатний відповісти на найважливіші питання і виконатибажання людей, то організатори вирішили, що настав час здійснити і цепророцтво. На їхню думку, саме такий ARTEFACT зараз необхідний як символправди, до якого варто прагнути в неосяжному потоці інформації.

1 коментар

Залишити відповідь