Вівторок, 23 Квітня, 2024
НаукаЦікаве

Зонд NASA здійснить посадку на Марсі в понеділок

Дослідницький зонд InSight, запущений NASA 5 травня 2018 року вже у понеділок 26 листопада здійснить посадку на Марс.

  

Процес посадки буде транслюватися наживо, повідомляє «Голос Америки» з посиланням на американське аерокосмічне агентство (NASA). 

У зонда буде 6 хвилин, щоб увійти в атмосферу Марса і здійснити посадку. Протягом цього часу швидкість апарату знизиться з 19,3 тисяч до 8 км/год.

Для уповільнення зонда учені оснастили його парашутними і спусковими механізмами, а також амортизаторами.

Зазначається, що InSight — це не марсохід, він не зможе рухатися поверхнею планети. Тому вчені наголошують про важливість точної посадки зонда саме в заздалегідь зазначемно місці, так як апарат залишиться нерухомим.

Науковці ретельно обирали місце посадки зонда. InSight має приземлитися у районі великого вулканічного нагір’я Елізій. У цьому районі відзначається мінімальний ризик сильних поривів вітру, які можуть потенційно порушити подальшу роботу апарату.

Якщо посадка завершиться успішно, InSight стане восьмим за рахунком дослідним зондом, що дістався до поверхні Марсу.

Місія InSight, будівництво і запуск якого обійшлися в $850 млн, триватиме близько двох років. Зонд займеться збиранням інформації про температуру під поверхнею Марса і його сейсмічну активність.

Посадка зонда повинна відбутися у понеділок близько 15:00 за часом Східного узбережжя США. Пряма трансляція наближення і посадки InSight на Марс буде вестися на офіційному сайті NASA.

Залишити відповідь