Субота, 20 Квітня, 2024
АвторськеВ Києві

Київ може стати без бар’єрів майже за 2 млрд грн

За 4 роки влада планує реалізувати проект «Київ без бар’єрів» за 1,9  млрд грн

Програму вже підготовлено і до кінця року вона має потрапить на розгляд профільних комісій Київради і на початку наступного року буде винесена на одне з пленарних засідань Київради.

Програма допоможе в Києві забезпечити рівні права та можливості для всіх людей. Універсальний дизайн, що б зробив доступ до всіх комунікацій для людей з інвалідністю, є важливою складовою проекту. Передбачається підвищення рівня доступності всіх елементів міської інфраструктури. Програма передбачає і розробку та впровадження міських стандартів адаптації об’єктів до потреб осіб з інвалідністю, поліпшення їх інформаційного, комунікативного і освітнього супроводу та права на працю.

Для того, щоб у Києві й справді запрацювала програма «Місто без бар’єрів», передбачено обладнання житлових будівель пандусами та утримання їх в належному технічному стані, а також обладнання об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури, вулично-дорожної мережі спеціальними та допоміжними засобами, зокрема наочно-інформаційними, а також пішохідних переходів  – пониженими бордюрами. До 2021 року планується  облаштування спеціальних місць для паркування транспортних засобів людей з інвалідністю. Мають бути обладнані регульовані переходи напрямними огородженнями та спеціальними звуковими світлофорами для створення безпечних умов руху людей з вадами зору. Передбачається збільшення на автобусних маршрутах загального користування кількості транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб з обмеженими можливостями.

«Київ є єдиним містом, що зможе ще в цьому році затвердити програму «Місто без бар’єрів», – зазначив Юрій Крикунов, Директор Департаменту соціальної політики КМДА. 

На цю програму передбачено виділити на 4 роки 1,98 млрд грн.  Виконавці програми мають щоквартально звітувати про стан її реалізації.

«Київ має бути пристосований для рівного доступу до публічних просторів, громадського транспорту, державних та приватних будівель усіх категорій громадян. Якісний громадський простір, який надає рівні можливості всім є однією із головних ознак демократичного міста. Виключення окремих груп населення із міського життя є дискримінацією прав і свобод громадянина України», – сказав член постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я, співавтор програми Олександр Пабат. 

Програма «Місто без бар’єрів» є новаторською лише для України, але це світова практика. Універсальний дизайн допомагає створити таке місце проживання, що було б пристосоване до потреб усіх його мешканців. Йдеться не лише про людей з інвалідністю, хоча саме на доступність для них часто йде орієнтування. Йдеться й про доступ для дітей, вагітних жінок, мами чи батька з візочком, для людей, що обмежені через травму, літніх людей та про кожного киянина. В Україні застосування принципів Універсального Дизайну тільки розпочинається, але як показує європейський досвід, програма може принести позитивні зміни в місцевий благоустрій. Головний меседж такого проекту є доступність та зручність для кожного.

«Київ без бар’єрів» має врахувати основні принципи універсального дизайну при розробці проекту, такі як: рівність та доступність використання, гнучкість, простота у використанні, терпимість до помилок, незначні фізичні зусилля, необхідний розмір, місце, простір. Впроваджується в Україні універсальний дизайн за допомогою Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародною організацією праці (МОП) проектом «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні». Гаслом програми є «Cтворимо разом світ, зручний для всіх».

«Найважливішими пунктами порядку денного були питання щодо ходу робіт над проектом «Київ без бар’єрів» та питання врахування потреб осіб з інвалідністю при реконструкції транспортної розв’язки на Поштовій площі. Актуальною для Києва залишається також проблема наявності паркомісць для людей з інвалідністю. Тому рішенням комітету для «Київтранспарксервісу» було сформульовано завдання – перевірити всі паркувальні майданчики на наявність паркувальних місць для автомобілів, якими керують особи з інвалідністю та відповідність цих місць нормативам, за необхідності вжити відповідних заходів. Я впевнений, як тільки ми почнемо робити вагомі кроки у напрямку безбар’єрності, ця програма, як снігова куля, набиратиме обертів і збиратиме довкола себе все більше і більше активних та зацікавлених громадян», – зазначив Юрій Крикунов, куратор проекту «Київ без бар’єрів».

За його словами, зробити Київ дружнім та безбар’єрним просто необхідно і існують сподівання, що проект може бути прийнятий ще до кінця року.

Найбільш гострим питання змін в дизайні Києва стоїть для людей з інвалідністю. «Інвалідом мене робить суспільство, Держава, а потім влада. Коли я не можу навіть дістатись до вбиральні й сходити в туалет, то за таке має бути перш за все соромно суспільству, що дозволяє таку ситуацію», – сказав Микола Подрезан, громадський діяч, мандрівник, людина з інвалідністю.

Це надзвичайно актуальний проект Київради, враховуючи 3 грудня, Міжнародний день людей з інвалідністю. Сподіваємося, що вже за 4 роки до кінця 2021 року Київ буде повністю облаштованим містом для всіх його мешканців.

 Білинська Анастасія

Залишити відповідь