П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ПолітикаСвіт

Євросоюз оприлюднив декларацію щодо Азовської кризи

Європейський Союз “вкрай стурбований” небезпечним зростанням напруженості в Азовському морі та Керченській протоці в останні дні.

 

Про це йдеться в декларації високого представника з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні від імені Євросоюзу.

“ЄС висловлює крайню стурбованість щодо небезпечного збільшення напруження в Азовському морі та Керченській протоці в останні дні, яке призвело до захоплення Росією українських суден та їхнього екіпажу та відкриття вогню по ним, поранивши декількох українських військовослужбовців. Ми стривожені цим застосуванням сили Росією, що, на тлі посилення мілітаризації в районі, є неприйнятним”, – наголосила високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Могеріні.

“Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодне та вільне проходження через Керченську протоку в Азовське море та з нього у відповідності до міжнародного права. Ми закликаємо усіх до максимальної стриманості з метою зниження напруження ситуації негайно. У цьому контексті, ми також закликаємо Росію безумовно та без зволікань звільнити захоплені судна, їхній екіпаж та спорядження”, – заявила Високий представник ЄС.

Залишити відповідь