П’ятниця, 19 Квітня, 2024
КриміналРозслідування

На шляху до легалізації: чи вдасться дніпровським рейдерам уникнути покарання?

Антимонопольний комітет дозволив компаніям Ukroagro Alliance Ltd і KMA Group Ltd придбати частку в статутному капіталі компанії Dnipro Agro Alliance Ltd, пише 18 квітня 2018 року Економічна правда.  Dnipro Agro Alliance LTD займається вирощуванням зернових і технічних культур. Керівник компанії — Євген Астіон. Кінцевими бенефіціарами компанії компанії Dnipro Agro Alliance LTD є Віталій Хомутиннік , Василь Астіон , Євген Астіон і Михайло Кошляк. Компанію Ukroagro Alliance LTD контролює глава ради директорів і співзасновник групи компаній Dnipro Agro Group Василь Астіон.

Фактично, ця операція означає, що Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл компаніям, що належать співвласникам «Дніпро Агро Груп» Василю Астіону, Євгену Астіону та Михайлу Кошляку, викупити частку народного депутата Віталія Хомутинніка в цій групі. Чому ж колишній фаворит Вітора Януковича, якому поки що в Україні нічого не загрозує, позбувся такого привабливого активу і хто такі Василь Астіон та Михайло Кошляк?

В його декларації за 2017 рік зазначається, що він є директором ТОВ “Відродження” та депутатом Дніпропетровської областної ради 7 скликання. 

Картка з сайту Дніпропетровської обласної ради:

На сайті Чесно зазначено, що він народився 11 серпня 1981 року в місті Дніпропетровську, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, генеральний директор, ТОВ “АПК “Дніпроагро”, безпартійний, проживає в селі Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області, судимість відсутня, самовисування, а також був помічником нинішнього мера Дніпра Бориса Філатова в період його депутатства у Верховній раді.

Більш цікаву інформацію про цю особу можна знайти у відкритих джерелах. Так, дніпровська газета “Ліца” на своєму сайті пише, що в 2012 році Василь Астіон був причетний до гучних справ по рейдерству на Дніпровщині, зокрема, наводиться фрагмент судового вироку:

«…Продовжуючи свою злочинну діяльність 27.11.2012 р. діючи умисно, погрожуючи обмеженням свободи та тюремним ув’язненням, вимагав від Севідова О.Ф. передачі корпоративних прав на належні йому підприємства ПП «Пектораль», ТОВ «Крила Таврії», ТОВ «Пектораль­-Агро».

Дійсно, подібний вирок можна знайти в інтернеті, і виходячи з наявної інформації про власників зазначених у ньому підприємтсв, можна дійти висновку, що мова йде саме про Василя Астіона. Але немає жодної інформації про те, що пана Астіона було засуджено чи виправдано, і відповідь на головне питання: чому – знаходимо у прізвищах його бізнес-партнерів та, за сумісництвом, близьких родичів.

На фото поруч з мером Дніпра – Михайло Кошляк , одна з наближених до керівників групи «Приват» осіб, його називають головою силового блоку групи. У 90-ті працював на же Аліка «Нарика» Налекрешвілі, пізніше заснував свою охоронну структуру із промовистою назвою «Леон», яку вважали неформальним прикриттям для різних силових незаконних дій. Офіційно він є президентом федерації дзюдо Дніпровської області, а також – тестем Василя Астіона.

Висувалися претензії силовиками Кошляку і в зв’язку з причетністю до вбивства офіцера СБУ Віктора Мандзіка, яке сталося 21 березня 2015 року в місті Волноваха Донецької області. Вбивці Денис Гордєєв і Артем Мартиненко значилися членами охоронної фірми «Січ», яка, за словами глави СБУ Василя Грицака, також афілійована з особистістю Кошляка.

Проте, на сьогодні жодних офіційних справ по Кошляку немає, а справа його зятя, вочевидь, успішно “помирає” в судах. І це дозвоялє цілком легально скуповувати потужні та привабливі активи, щоб за деякий час стати повністю респектабельними бізнесменами.

Джерело: Голос-інфо

Залишити відповідь