Четвер, 25 Квітня, 2024
ПолітикаСвіт

НАТО: Росія не дотримується ракетного договору і підриває безпеку Альянсу

Порушення Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД) руйнує основи ефективного контролю над озброєннями і підриває безпеку союзників Альянсу.

 

Про це йдеться у заяві Північноатлантичного альянсу, ухваленій міністрами закордонних справ НАТО 4 листопада в Брюсселі.

У заяві йдеться, що Договір про РСМД має вирішальне значення для забезпечення безпеки НАТО протягом понад 30 років.

Держави-члени НАТО дійшли до висновку, що Росія розробила і випустила ракетну систему 9М729, яка порушує Договір про РСМД і створює значні ризики для євроатлантичної безпеки.

НАТО рішуче підтримує висновок Сполучених Штатів про те, що Росія істотно порушує свої зобов’язання за Договором про РСМД.

Міністри відзначають, що протягом понад п’яти років держави Альянсу і Сполучені Штати зокрема неодноразово висловлювали свою стурбованість щодо дій Російської Федерації, проте Росія реагувала відмовами і заплутуванням. Тільки недавно Росія визнала існування ракетної системи, але не забезпечила необхідної прозорості і пояснення.

“Порушення Росією Договору про РСМД руйнує основи ефективного контролю над озброєннями і підриває безпеку союзників. Це частина ширшої моделі поведінки Росії, яка покликана послабити загальну євроатлантичну архітектуру безпеки”, – йдеться у заяві.

Залишити відповідь