Четвер, 25 Квітня, 2024
СуспільствоУкраїна

Після Нового року відчутно подорожчає картопля і алкоголь – експерт

Не робити продуктових запасів, а з гарним настроєм готуватися до свят,адже ціни на продукти харчування, алкогольні напої та ікру зростати не будуть.Навпаки, торгові мережі запропонують українцям до новорічного столу суттєві знижки.

Про це інформагенство «Голос-Інфо» повідомив генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. 

«До весни робити продуктових запасів не варто. Вартість продуктів зараз досягла вершини за увесь рік. Тепер темпи зростання впали. Пшоно зрівнялося в ціні з рисом. Але рис завжди коштував дорожче зернових. А це свідчить про те, що вартість на крупи чи зернові буде коригуватися і трохи зменшуватися. Те ж саме і з новорічним меню.Все, що могло подорожчати до святкового столу – вже подорожчало. Тому ціни до свят залишаться стабільними. На увесь міцний алкоголь і вина почалися знижки,крім слабоалкогольних. Алкоголю перед святами продається в такій кількості, що знижена ціна буде прямо впливати на рівень продажу. Наприклад, 20% знижка – на 30% піднімається рівень продажу.

Зростання цін на спиртові напої слід чекати десь в лютому наступного року. Вже діють досить потужні знижки на ікру. Місяць тому один з найбільших виробників ікри в Україні поділився зі мною, що вимушені фасувати ікру по 250 грамів максимально. Раніше забезпечені верстви населення, як от судді, прокурори, купували ікру стабільно по півкілограма. Цього родині вистачало на місяць. Зараз купівельна спроможність впала навіть у найбільш платоспроможних, тому роблять меншу фасовку й пропонують суттєві знижки», -сказав експерт.

Аналітик також прогнозує дорожчання картоплі на 15-20%.  Ціна на решту інгредієнтів у борщовому наборі не зміниться.

«Зараз ми імпортуємо овочі звідусіль. При тому, що сезон закінчився недавно, всього має бути багато і недорого. Але наше наближення до європейського стандарту за вартістю життя, спонукає українських виробників чи продавців штучно піднімати ціну, щоб було дорожче, ніж за кордоном. Тому картопля подорожчає ще відсотків на 15-20. Все інше – ні», – повідомив Дорошенко.

Нагадаємо, з 2 жовтня в Україні на 5-20% підвищилась вартість алкогольних напоїв в результаті підняття мінімальних роздрібних цін.

Залишити відповідь