П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АвторськеВійна

У Києві понад сто спікерів обговорювали збройну агресію Росії, тим часом військовики мріють про вищу зарплату, а волонтери вкотре везуть на фронт ліки від кашлю

Обмінятися думками з  приводу збройної агресії Росії проти України,сьогодні, шостого грудня, за круглим столом у Києві зібралося понад 100 представників влади, правників, дипломатів, науковців, військових експертів та громадських активістів.

Це перший захід подібного представницького рівня за увесь період війни з Росією. Подія зініційована громадськістю та професійними спільнотами, – як реакція на вимоги часу.

Учасники запланували обговорити можливості захисту територіальної цілісності держави, визначити історичні передумови збройно-сусідських стосунків та виробити план дій України. Для цього організатори серед інших, запросили й таких експертів, як екс-президенти країни Леонід Кравчук та Віктор Ющенко. Обидва спікери зійшлися на думці, що для ефективного втілення плану дій, державі необхідна потужна армія.

На забезпечення українських військовиків щороку з державного бюджету виділяється 5% від загальної суми. В цьому році Рахункова палата проводила аудит по закупівлі житла для військовослужбовців, в наступному році проводитимуться заходи із придбання боєприпасів та озброєння. Про це«Голос-Інфо» розповів Голова Рахункової палати Валерій Пацкан

Валерій Пацкан

«Станом на сьогоднішній день ми відновили українську армію. Я спілкувався із командирами бригад на Сході, особисто питав, чи потрібен їм одяг, харчування. Виявляється, всього достатньо, окрім деяких тактичних засобів. Бракує, приміром, приборів нічного бачення. Приємно, що нарешті ніхто не говорить про форму й продукти», – сказав Пацкан.

Він також визнав наявність порушень, припущених призакупівлі житла чи винаймі людей на службу в ЗСУ. Своїм завданням Голова вважає навчити Міністерство оборони, армію, максимально ефективно використовувати державні гроші. Та в жодному випадку не списувати припущені помилки на воєнний стан.

«На 2019 рік також на армію передбачено 5% з бюджету. Сподіваюся,буде більше спрямування на житло, заробітну плату військовослужбовців. Є почерговість виплат. Спочатку мусили забезпечити необхідним екіпіруванням хлопців на передовій. Моє завдання, як керівника Рахункової палати, щоби українці знали, як витрачаються 5% ВВП на забезпечення наших Збройних Сил. Вже цього року ми перевіряли, як витрачалися кошти, виділені на внутрішньо переміщених осіб, військових,ветеранів. Зараз ми затверджуємо план аудитів на наступний рік. Ми плануємо перевірити, як витрачалися бюджетні кошти на створення боєприпасів, на утримання складів і арсеналів Збройних Сил України, на розробку нових та модернізацію існуючих систем спецзв’язку, захисту інформації, кіберзахисту. 


Думаю, воєнний стан не вплине на економіку держави. Так, це стримуючий фактор для інвесторів, але з досвіду попередніх років скажу, що інвестори зазвичай розглядають всі проекти на початку року. Воєнний стан не стане фактором відторгнення від України. Принаймні, зараз, жодних наслідків я не бачу. Бюджет активно наповнюється, а мали шалений розрив. Хоча, Міністерству фінансів, бюджетній комісії, решті відповідним відомствам треба наголосити – головне,це правильне планування. Бо під кінець року починаються перекидки з одних статей на інші. Я чітко повідомив, що палата мовчить ще цього року, наступного– буду ці перекидки зупиняти. Нехай планують заздалегідь, економіка не повинна страждати, якщо є виділені кошти на промисловість, їх треба освоїти, а не перекидати в кінці року на іншу статтю.

Факторів, які б вказували на занепад економіки, наразі не спостерігається. Дай Боже, щоб так і залишалося», – підсумував  Валерій Пацкан.

Погодився з чиновником щодо забезпечення військових, алепобажав кращого грошового забезпечення підполковник Ігор Г., який перебуває на першій лінії фронту в місті Золоте Луганської області.

«З одягом та продуктами харчування проблем нема взагалі.На кухні постійно свіжі фрукти: банани, хурма, ананаси. Потребуємо оновлення техніки, запчастин, оновлення озброєння. Боєприпасів вистачає, хоч вони і кінця 70-их, початку 80-их років. Така ж і техніка.

Грошового забезпечення хотілося б кращого. Солдат отримує сім тисяч плюс десять тисяч, якщо на першій лінії. Це в точці безпосереднього зіткнення з ворогом. А таких підрозділів мало. Майже таку ж суму отримують на другій лінії чи ті, хто живуть поблизу. Війна така сама, тільки нема враження,що снаряди вибухають в радіусі ста метрів. Тому тим, хто на першій лінії можна було б доплачувати, хоча б за те, що вони ризикують собою щомиті. Тут не минає тижня, щоб не було як мінімум двох 200-их».

Але попри державне піклування п’ятий рік триває клопітка робота волонтерів. Кожного дня вони отримують сотні дзвінків з проханням«привезіть нам», – поділився з кореспондентом «Голос-Інфо» волонтер, капелан Василь Довганюк.

Василь Довганюк

«Наші солдати більш-менш захищені державою, але днями знову збираємося на Схід. Солдати просять теплі речі, утеплені чоботи, швидко рвуться рукавиці, купуємо їм балаклави, шапки, бо під каскою швидко просякають потом, потрібна заміна. Багато мазі для ніг, рук, застуджених плечей треба. Ліків від кашлю. Без волонтерів солдатам було б сутужно.

Протікають бліндажі, ми веземо їм  непотрібні, використані білборди, щоб підлатали дах.

Порівнюючи з початком нашої роботи, для мене нічого не змінилося. Як у 2014-му ми везли питну воду, так і возимо її досі.  Як тоді возили батарейки, лампочки, свічки –так і зараз. Зрушення є, краще харчування, забезпечення одягом, але волонтер залишається для нашого солдата, як тато й мама коло хати. Єдине, що перестали возити бронежилети, шоломи, бєрци і форму».

Нагадаємо, учора, 5 грудня, Кабмінприйняв постанову «Про затвердження Державної цільової програми з фізичної, медичної, психологічної реабілітації  і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях,забезпеченні їх здійснення, на період до 2022 року».

Залишити відповідь