Четвер, 16 Травня, 2024
Авторське

Обшуки в єпархіях УПЦ МП: На представників Московського патріархату компромату чимало. Але поліція обирає самі безглузді приводи – експерт

В Україну наближається Томос. Окрім свята єдності православним, церковний документ принесе з собою величезний мінус окремим кандидатам у передвиборчих президентських перегонах і, можливо, докине жару у міжконфесійну ворожнечу.

Ще до визначення дати проведення Об’єднавчогоСобору 15 грудня, очільники УПЦ МП відмовилися визнавати Томос і Вселенський патріархат взагалі. Учора, 6 грудня,  архієпископ Климент, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, заявив, що жоден з представників УПЦ МП не візьме участі в цих «неканонічних» зборах.  За впертість духовенство покарали обшуками в окремих єпархіях Києва, Житомирської та Рівненської областей. В Житомирському єпархіальному управлінні вилучили усю оргтехніку, диски та флеш-карти. В Овручі правоохоронці навіть знайшли листівки із закликами до міжконфесійного ворогування. Але ця «література» – найлегший серед злочинів, за які можна притягнути до відповідальності духовенство Московського патріархату, – вважає релігієзнавець Дмитро Горєвой.

«Насамперед,давайте запам’ятаємо – уКиєво-Печерській Лаврі проводили не обшук, а інвентаризацію майна Міністерством культури. Щодо вилучених листівок на Рівненщині – так, ця література розпалює ворожнечу, але наявність такої – найлегший привід, за який можна притягти до кримінальної відповідальності.

Провести паралель між наданням Томосу та президентськими виборами дуже просто. Назвати дії правоохоронців травлею – теж. Але знаючи, як насправді функціюють наші органи  державної влади, я не вірю, що ці хаотичні дії –  спланована владою акція.

В контексті Томосу, цього року до церков взагалі підвищена увага. Правоохоронці нарешті відкрили очі й побачили, що через церкви у нас ведеться антиукраїнська діяльність. Але згадайте випадок у Запоріжжі, коли священик МП відмовився відспівувати померлу дитину, бо батьки були прихожанами Київського патріархату.Ось де міжконфесійна ворожнеча, яскравий, палаючий випадок, який не мав логічного продовження. Теперішня діяльність СБУ показує тільки те, що вони дуже погано орієнтуються у церковних справах.

На представників Московського патріархату компромату чимало. Їх можна притягнути по багатьох пунктах, хоча б проведення фінансових махінацій. Але чомусь поліція обирає самі безглузді приводи», – пояснив експерт.

Втім, на думку Горєвого, більшість духовенства залишається патріотами держави.

«Те, що вони підписалися під рішенням ігнорувати Об’єднавчий собор – не означає, що так буде насправді. Політика, яку зараз проводить вище керівництво церкви не відображає настроїв, які насправді тамвирують.

Керівництво зайняло промосковську позицію і не долучає УПЦ до офіційних майданчиків в Україні. Це створює ілюзію проросійської позиції в цілому, але насправді там дуже багато прихильників української державності», – зазначив аналітик.

Обшуки для священиків – це неприємно і боляче. Попри те, що в управління Житомирської єпархії поліція не знайшла жодного компромату, митрополит Житомирський та Новоград-Волинський Никодим, відчув потребу звернутися до вірних, закликати їх до терпіння, а іншим пояснити, що у довіреній йому єпархії завжди звучать молитви за українське воїнство.

«Ніколи церква не була задіяна у політичних моментах нашої держави. Ми любимо свою державу, молимося за неї. Я відповідаю за свою єпархію. Тому хочу сказати всім вам – у нашій церкві завжди звучать молитви за українську державу, за українське воїнство, за владу.  

Кожне богослужіння читається особлива молитва, де ми згадуємо тих, хто своє життя віддав за мир на нашій землі, хто мужньо відстоював територію нашої держави. Наша церква підтримує територіальну єдність, ми засуджуємо агресію, яка відбувається сьогодні і молимося за наших воїнів.

Закликаю вас,дорогі браття і сестри, лиш до терпіння. Ніколи в храмах нашої єпархії не звучали заклики до протистояння. Ми за єдність України, непохитне майбутнє. Мине ті, хто розпалює міжконфесійну ворожнечу.

Третього грудня в нашому єпархіальному управлінні провели обшук. Це неприємно, незрозуміло, навіть боляче. Звертаючись до віруючих людей, я прошу зрозуміти – у кожного своя справа. Я офіційно заявляю: у нашій єпархії не було вилучено жодної брошури,жодної листівки, призначеної розпалити міжконфесійну ворожнечу», – звернувся до православних владика Никодим.

Справжня причина ряду обшуків в єпархіях одна-єдина – це президентські вибори, переконаний політолог Олексій Якубін

«Якби цей спір вирішувався тільки між церквами – все було б інакше. А так, Банкова насправді розглядає Томос, як передвиборчий проект. Часу у них залишилося дуже мало, 31 грудня стартує передвиборча кампанія і Президент порушуючи статтю 35 Конституції України, силою намагається зігнати всіх на Собор та навіть сам призначає дату проведення Собору. Нікого не бентежить, що Президент займається церковними справами? Але ж церква і влада окремі структури, про що свідчить Конституція? Згідно знову ж таки Конституції,повноваження Президента України є вичерпними. Тобто він не може додавати собі нових, чи позбуватися діючих. Порошенко ж перебирає на себе чужі повноваження та виконує їх агресивним способом», – прокоментував Якубін.

Експерт переконаний, Вселенський патріарх поставив Порошенко особливу умову, за дотримання якої Україні нададуть Томос.

«Обшуки проводятьз метою залякати правлячу верхівку УПЦ. Інакше ігнорування Томосу найбільшою Церквою в Україні ставить під великий сумнів правдивість об’єднавчої функції документу.

Тим більше, що Варфоломій поставив Президенту умову: на Соборі повинні бути присутніми всі конфесії. В протилежному випадку виходить так, що Варфоломій легалізує розкол.А цього він робити категорично не буде. Отже, бачимо, влада таки вирішила, якщо не вмовлянням, то силою хоча б частинку ієрархів загнати під Томос. Отримавши такий, Президент сподівається на симпатії виборців, але добиваючись Томос у такий спосіб, Порошенко у передвиборчу кампанію вийде з солідним електоральним мінусом», – підсумував аналітик.

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій розіслав усім ієрархам українських православних церков листи-запрошення на участь в об’єднавчому соборі 15 грудня для створення помісної церкви в Україні.

Залишити відповідь