Середа, 15 Травня, 2024
АвторськеСуспільство

Зміни у Податковому кодексі не роблять честі нашому уряду – заслужений економіст

Президент Перо Порошенко 10 грудня підписав ресурсний закон №9260 про зміни у Податковому кодексі. Подорожчання міжнародних посилок, алкогольних напоїв і тютюнових виборів, але звільнення від податку на додану вартість за ввезений на територію України електрокар – нічого хорошого українцям ці зміни не принесуть.

Про це «Голос-Інфо» повідомив заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«Збільшення акцизів на цигарки та алкогольні напої – це зростання ціни у роздрібній мережі. Можна припустити, що у такий спосіб влада дбає про здоров’я нації, але з точки зорус поживачів – це збільшення власних витрат. Нема у розвинених країнах і обмежень на оподаткування міжнародних посилок. Тепер покупок через закордонні інтернет-магазини теж поменшає. Щодо електромобілів – вони не товар широкого вжитку. Напевно, уряд сподівається, що пільгові умови ввезення сприятимуть купівлі таких авто, але суттєвим покращенням для пересічного українця я б це не назвав.

Той, хто мав намір купити електрокар, зробив би це і з податками, і  без них», –  прокоментував експерт.

Закон передбачає оподаткування міжнародних посилок ПДВ: вартістю від 150 євро протягом шести місяців і вартістю від 100 євро – з 1 липня. 

В уряді стверджують, що нововведення стосуватиметься тих партій товарів, які під виглядом посилок везуть для продажу через магазини.

Ставки акцизного податку на тютюнові вироби зростуть з 1 липня 2019 року на 9%. Дія пільгового ввезення електрокарів в Україну продовжена до 2022 року.  

«Збільшення вартості за пересилку дешевих китайських речей і відміна податку на електромобілі– це не те, чим треба пишатися владі з точки зору покращення життєвого рівня українців», – підсумував Плотніков.

Нагадаємо, долар по 29 гривень 40 копійок і мінімальна зарплата 4 тисячі 137 гривень. Такі цифри,серед іншого, є у підписаному президентом Петром Порошенком законі «Про державний бюджет України на 2019 рік».

Залишити відповідь