Субота, 20 Квітня, 2024
АнонсиКультура

Куди піти 13 грудня

Свято «Калита в Музеї Гончара»

Що?

Вечорниці – молодіжні зібрання із танцями, співами, забавами та іграми.

Традиція: Зустрічі молоді, де знайомилися, спілкувалися, пізнавали одне одного і, як наслідок, одружувалися.

Хто?

На вечорниці збираються лише незаміжні дівчата і неодружені хлопці!

Традиція: Дівчата відвідували вечірки виключно у своєму селі і трималися переважно одного гурту. А хлопцям дозволялося бути на вечорницях як свого села, так і завітати до сусідніх.

Що діється?

Випікання калити, вивчення колядок, виготовлення янголів із соломи та мотанок «на заміжжя», вгадування долі, пісні, ігри, танці досхочу, залицяння, кусання калити, частування кулішем.

Традиція: Дівчата пряли, вишивали, співали, ворожили, ліпили вареники. Хлопці заважали дівчатам працювати, залицялися, розповідали небилиці, цілувалися з дівчатами через гребінь.

Забаву та танці правлять:

Варйон

Рожаниця

Київський фольклорний гурт

Час: 19.00.

Місце: Музей Івана Гончара (вул. Лаврська, 19).

Вартість: 100 – 150 грн, для студентів – 100 грн, для Андріїв – вхід вільний.

Фортепіанний концерт «Мелодія зими»

Концерт «Мелодія зими» від Павла Ігнатьєва – фінальна подія циклу «IV сезона», просякнута тонкою філософією в формі класичної техніки гри на фортепіано. Концерт присвячений зимі, її магії свят, витонченості мелодій, теплу сердець та вишуканості білого вбрання природи.

Час: 20.00.

Місце: Caribbean Club (вул. Симона Петлюри, 4).

Вартість: 180 – 680 грн.

Презентація книжки Максима Віхрова «Дикий Схід»

Автор книги «Дикий Схід» осмислює історію Донбасу від ХVI століття і до сучасних подій. Історію Дикого Поля, теренами якого проходила межа між хліборобською і кочовою цивілізаціями; місця дії «Слова о полку Ігоревім»; землі козацьких сторожових застав; омріяного простору свободи й нового життя для шукачів кращої долі; «всесоюзної кочегарки»…

Бувши очевидцем драматичних подій весни 2014-го року, автор «Дикого Сходу» приділяє особливу увагу анатомії донбаського сепаратизму, а також економічним, політичним і соціокультурним процесам, які зробили Донбас придатним для російських геополітичних авантюр.

Максим Віхров – житель Донбасу як мінімум у четвертому поколінні (далі простежити важко). За освітою – соціолог, за фахом – журналіст. Оглядач «Українського тижня».

Поміркуємо разом про становлення, буття, катастрофи та перспективи «вугільного» регіону – української землі, глибоко травмованої російськими імперськими експериментами.

Учасники: Максим Віхров, Андрій Голуб.

Модерує Ольга Петренко.

Час: 18.30.

Місце: книгарня «Є» (вул. Лисенка, 3).

Святковий концерт від Open Opera Ukraine

Open Opera Ukraine запрошує на ексклюзивний концерт барокової музики. У програмі – твори англійського, італійського, польського та німецького бароко. Зірковий учасник вечора – український співак, всесвітньовідомий контратенор Юрій Міненко.

Юрій Міненко є володарем унікального високого чоловічого голосу діапазоном у три октави. Він став першим українцем, який вийшов у фінал Мiжнародного конкурсу оперних спiвакiв «Спiвак свiту» у Кардiффi 2009 року і першим в історії цього конкурсу фіналістом контратенором. Юрія оплесками зустрічає Кельнська опера, Опера Санта-Фе, Лозаннська опера, Театр Єлисейських полів, Театр у Відні, Національний театр Мангейма та Большой театр.

У концерті також беруть участь:

Євген Рахманін (бас)

Божена Корчинська (українська поздовжня флейта)

Наталя Павлів (українська поздовжня флейта)

Кирило Шарапов (скрипка)

Оксана Пінчук (скрипка)

Ігор Завгородній (альт)

Анна Щербіна (віолончель)

Ольга Шадріна-Личак (клавесин)

Час: 19.00.

Місце: Будинок вчених (вул. Володимирська, 45а).

Вартість: 250 грн.

Джазова вистава «Novecento. Хороша історія»

Джазова вистава про піаніста, життя якого проходить на кораблі, і нога якого жодного разу ще не торкнулася землі. Ім’я піаніста – NOVECENTO або 1900-й, бо він з’явися в перший місяць НОВОГО століття.

Це дійсно хороша історія. Колись про це написав п’єсу італійський музикант і письменник Алессандро Барікко. І абсолютно по-новому відчув, а потім створив наново цю історію музикант і режисер Майк Кауфман-Портніков.

Він створив джазову виставу. Він сам грає цю історію, розповідає, показує, не відриваючись від роялю. NOVECENTO і Майк вимірюють своє життя через 88 клавіш роялю.

Людина-рояль або RoyalMan – Майк Кауфман-Портніков вже в 70-ий ювілейний раз поділиться цією хорошою історією. І знов, як уперше. І тільки наживо. І знов непередбачувано.

Час: 19.00.

Місце: Будинок архітектора (вул. Бориса Грінченка, 7).

Вартість: 150 – 350 грн.

Авторський проект Кирила Стеценка

Відомий скрипаль Кирило Стеценко запрошує на свій авторський проект у межах серії «Ексклюзиви», присвячений творчості Йоганна Себастьяна Баха, Георга Фрідріха Генделя та Доменіко Скарлатті. Програма має назву: «999 – золота аура бароко». Партнерами Кирила Стеценка на сцені будуть блискучі українські музиканти Олена Жукова (клавесин) і Артем Полуденний (віола да гамба, віолончель).

Програма:

Г.Ф. Гендель – Соната для скрипки і basso continuo № 6 соль мінор, HWV 364а

– Соната для скрипки і basso continuo № 15 мі мажор, HWV 373

Й.С. Бах – Інвенція № 1, BWV 772 (транскрипція для скрипки і клавіру К. Стеценка)

– Соната для скрипки і basso continuo № 2 мі мінор, BWV 1023

Й.С. Бах – Партита для скрипки соло № 3 мі мажор, BWV 1006, обробка К. Стеценка

Д. Скарлатті – Соната для клавіру фа мінор К. 466

– Соната для скрипки і basso continuo ре мінор, К. 77

– Соната для скрипки і basso continuo соль мажор, К. 91

Час: 19.00.

Місце: Національна філармонія України (Володимирський узвіз, 2).

Вартість: 70 – 250 грн.

Залишити відповідь