Неділя, 19 Травня, 2024
АвторськеСуспільство

Таємне збільшення пенсійного віку й прив’язана до виборів індексація – це не реформа

Пенсійна реформа в Україні триває рік. Напередодні виборів пенсіонери, як улюблена верства електорату, могла б розраховувати на посилену ласку Президента з урядом. Та й в держбюджет на 2019-й закладено 166,5 мільярдів гривень дотацій, проти 139 мільярдів торік. Насправді, уряд збільшив коефіцієнт страхового стажу й приховано збільшив пенсійний вік.

Що це означає, для «Голос-Інфо»пояснив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Зміни, які маємо, реформою назвати не можна. Нічого суттєвого не відбулося. Змінили деякі параметри розрахунку у формулі пенсій. Зменшили коефіцієнт страхового стажу з 1,3 на 1,0. Тобто ті, хто вийде на заслужений відпочинок з 1 січня 2019-го, матимуть на 30% меншу пенсію, ніж ті,кому пощастило вийти на пенсію до реформи Гройсмана.

Приховано підняли пенсійний вік людям за рахунок збільшення мінімально необхідного для виходу на пенсію страхового стажу. У два з половиною рази. Мали 15 років, треба – 25. За кілька років, поступово стаж зросте до 35 років. Це говорить про те, що люди в 60-ть вже на пенсію не вийдуть. Будуть виходити в 63-65. Особливо це торкнеться людей 70-80-их років народження. Вони в 60 –ть не встигають, їм не вистачатиме років трудового стажу. Але добрий уряд пропонує нам докупити недостачу. Міністр соцполітики Рева починає торгувати роками страхового стажу за ціною майже 19 000 гривень. Думаю, людям вигідніше буде вкласти гроші на депозит, ніж купити стаж заради мізерної пенсії», – розповів аналітик.

Павловський також додав, що індексація пенсійних виплат згідно діючого законодавства мала відбуватися і без пенсійної реформи.

«Уряд Яценюка заморозив індексацію. Гройсман обмеження продовжив. Тільки реформа зрушила осучаснення виплат, але не в повному обсязі, а 50% від рівня інфляції на поточний рік. Безумовно, початок індексації з 1 березня прив’язаний до президентських виборів. Порошенко підвищить пенсії на 100 гривень умовно і буде розраховувати на голоси виборців. Все робиться на публіку, як і грюкіт кулаком по столі з вимогою не звільняти листонош», -підсумував соціолог.

Нагадаємо, раніше Міністр соцполітики пообіцяв не підвищувати пенсійний вік щонайменше 10 років.

Залишити відповідь