Середа, 17 Квітня, 2024
Суспільство

Поляки та українці на Тернопільщині обговорили розвиток місцевих громад

Підсумки українсько-польського проекту з розвитку нових об’єднаних громад підбили на Тернопільщині представники гмін Польщі та ОТГ.

 

«Інноваційністю такого проекту стало те, що у його реалізації взяли участь голови громад, що утворились одними з перших і з якими наша фундація співпрацює від початку їх створення. Голови цих громад стали наставниками для своїх колег – ОТГ, які утворились пізніше. Учасники проекту, які побували у нас, переконалися, що місцеве самоврядування у Польщі надзвичайно сильне і впливове. Україна перебуває на початку шляху побудови реального самоврядування, і хочеться вірити, що ця вкрай важлива для української держави реформа буде успішною і логічно завершеною, сприятиме подальшому благополуччю українців», – сказав голова правління Фундації менеджерських ініціатив, радник мера міста Люблін Павел Прокоп.

У свою чергу, коментуючи підсумки проекту, директор Тернопільського центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук розповів, що в рамках Програми польської співпраці та розвитку, підтриманої Міністерством закордонних справ Республіки Польща, було проведено кілька навчальних турів.

«Представники громад, кількість яких нині на Тернопільщині наближається до 50, ознайомлювалися у Польщі з досвідом функціонування комунального господарства, місцевого економічного розвитку, формування бюджетів, енергетичної ефективності, освіти, культури, туризму, активізації мешканців. Також основна увага під час візитів приділялась практичному ознайомленню з польським досвідом підтримки місцевого економічного розвитку, роботі з інвесторами», – сказав Литвинчук.

Всього ж у проекті “Нові об’єднані громади – як успішно управляти місцевим розвитком” взяли участь представники західних та центрально-східних областей України та кількох польських гмін.

Залишити відповідь