Вівторок, 23 Квітня, 2024
АнонсиКультураМистецтво

Куди піти 16 грудня

Різдвяний концерт «Радість світу»

У програмі заходу – вальс Йоганна Штрауса «На прекрасному блакитному Дунаї» та інші композиції у виконанні симфонічного оркестру. Також відбудеться виступ балетної групи театру, яка представить фрагмент балету «Лебедине озеро» та «Вальс квітів» і фінальний вальс із балету «Лускунчик». Концерт продовжить партія з опери Пучині «Богема» у виконанні заслуженої артистки України Наталії Пелих.

Хор театру виконає колядку з опери М. Римського-Корсакова «Ніч перед Різдвом». Апогеєм вечора стане виконання всесвітньовідомої композиції «Щедрик», яку написав український композитор Л. Леонтович. Прем’єра твору відбулася 1921 року в Карнегі-Хол у Нью-Йорку. Через 15 років американецьукраїнського походження написав англомовну версію слів цієї щедрівки. Ця версія твору стала відома як «Колядка дзвонів».

Час: 19.00.

Місце: Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва (вул. Межигірська, 2).

Вартість: 50 – 200 грн.

Концерт «Музичні миті великого міста. Відень»

Під час музичного турне ви почуєте твори видатних австрійських композиторів, зокрема В. Моцарта, Й. Гайдна, Й. Штрауса, Й. Брамса.

Музичний супровід нашої подорожі – Національний камерний ансамбль «Київські солісти». Колектив із більш ніж 20-річною історією. Їм аплодували стоячи у Німеччині, Японії, Сінгапурі, Естонії, Польщі, Бельгії, Франції, а саме у Відні «Київські солісти» отримали Гран-Прі Міжнародного конкурсу оркестрів.

Час: 19.00.

Місце: Будинок актора (вул. Ярославів Вал, 7).

Виставка «Маестро Різдва»

«Маестро Різдва» – виставка Національного музею історії України, присвячена визначному українському композиторові Миколі Леонтовичу, який подарував світові найпопулярнішу мелодію Різдва.

«Щедрик» – українська народна пісня в неперевершеній обробці М. Леонтовича набула звучання, що підкорило мільйони сердець. У англомовній версії відома багатьом як «Carol of the Bells», вона давно стала символом одного з найулюбленіших свят року, радісного очікування Різдва й Нового року.

Проте досі не так широко відомий її автор – скромний геній української поліфонії, композитор, хоровий диригент, педагог Микола Леонтович. За своє коротке життя він пройшов шлях від семінариста Кам’янець-Подільської духовної семінарії до композитора, твори якого мали шалений успіх у концертних залах країн Східної та Західної Європи й обох американських континентів.

Митець залишив нащадкам багату творчу спадщину: 207 хорових обробок народних пісень, духовних літургій та авторських поезій. Ключовим елементом індивідуального стилю композитора стало майстерне поєднання народного багатоголосся із професійною технікою поліфонії, що вражає слухачів донині.

Музей запрошує дізнатися більше про його життєвий шлях. Відчути тонку душу маестро допоможуть автентичні експонати виставки: речі, що належали композитору, світлини, анонси концертів, поєднані з витонченими витинанками роботи майстрині Дарини Альошкіної на теми творів М. Леонтовича.

Вперше в Києві експонуватимуться речі, які належали визначному композитору, з Покровського історичного та Тульчинського краєзнавчого музеїв.

Місце: Національний музей історії України (вул. Володимирська, 2).

Камерний концерт-екскурсія «Голоси епох. Різдво»

Камерний концерт-екскурсія «Голоси епох» покаже: якби картина могла виспівати себе, як би це звучало? Яку музику могли «чути» шедеври музейної колекції в часи їхнього створення або побутування? Згадаємо важливі події з історії музею, зокрема заяву Варвари Ханенко до Української академії наук від 15 грудня 1918 року. У переддень великомучениці Варвари (17 грудня) на вшанування пам’яті засновниці музею пролунає кант Кирила Стеценка.

У просторі музею Ханенків прозвучать австрійські, голландські, італійські, іспанські, французькі різдвяні пісні та українські колядки.

Час: 18.00.

Місце: Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (вул. Терещенківська, 15-17).

Вартість: 200 грн.

Концерт Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру (Диригент – Нікола Джуліані)

З Україною італійського диригента Нікола Джуліані пов’язують довгі роки співпраці. В середині 90-их він був запрошеним диригентом Одеського оперного театру. Співпрацював і з українськими симфонічними оркестрами. З оркестром і хором Національної радіокомпанії свого часу записав «Данте-симфонію» Ференца Ліста і Messa di Gloria Вінченцо Белліні, Реквієм Джузеппе Верді і Дев’яту симфонію Людвіга ван Бетховена, Carmina Burana Карла Орфа і Другу симфонію Густава Малера, а із Національним симфонічним — сюїту «Жар-птиця» Ігоря Стравінського і Псалом Альдо Фінці.

Цього разу у програмі концерту італійського маестро з Національним симфонічним оркестром, крім уже згаданої «Жар-птиці» Стравінського, прозвучать «Лебедине озеро» Чайковського і вальси, марші, польки, увертюри «короля вальсів» Йоганна Штрауса.

Диригент – Нікола Джуліані (Італія).

Програма:

П. Чайковський – Сюїта з балету «Лебедине озеро»

І. Стравінський – Сюїта з балету «Жар-птиця»

Й. Штраус – Вальси, увертюри, марші, польки

Час: 19.00.

Місце: Національна філармонія України (Володимирський узвіз, 2).

Вартість: 400 грн.

Залишити відповідь