Середа, 15 Травня, 2024
ВійнаСуспільство

Адвокати зіткнулися з фактами тиску на українських моряків, захоплених Росією

Міжнародна команда з 34 адвокатів поки не розкриває, як саме вона збирається повернути додому 24 українських моряків, захоплених Росією.

 

17 грудня, представники адвокатської групи, яка займається звільненням моряків, виступила на прес-конференції в Києві. За їх словами, базисом захисту стане теза про те, що, згідно з Женевською конвенцією, судити військовополонених не можна.

«Женевська конвенція прямо говорить, що ці люди мають всі ознаки військовополонених. Саме цю позицію Україна зайняла з самого початку, цю позицію підтримує цивілізований світ і тільки російська влада зі своїх причин – перш за все політичним, вважають, що ці 24 захоплених військовополонених є звичайними кримінальними злочинцями – «організованою групою осіб, які незаконно перетнули кордон Російської Федерації» , – підкреслив керівник групи адвокатів Микола Полозов.

За його словами, згідно з Женевською конвенцією для того, щоб особа вважалося військовополоненим не обов’язково повинна бути оголошена війна.

«Одна сторона може навіть не визнавати збройного конфлікту. Важливий сам факт збройного конфлікту. Російська сторона не заперечує, що такий конфлікт був », – сказав Полозов.

На момент прес-конференції адвокати змогли зустрітися з 11 полоненими моряками.

Залишити відповідь