Вівторок, 16 Квітня, 2024
СуспільствоЦікаве

Що не так із Монобанком?

Однією з головних переваг Монобанку є наявність кешбеку, який зі свого боку позиціонується, як унікальний та вигідний. Розберімося, що ж із ним не так.

Максимальний кешбек — 500 грн на місяць. Категорії кешбеку: продукти, кіно, таксі, кафе, одяг тощо. Процент кешбеку: від 1% до 20%.

На перший погляд, досить привабливі умови. Але максимальні ставки кешбеку — від 9% до 20% — банк встановлює лише на таксі, кіно або розваги. Погодьтеся, не щодня ви будете ходити в кіно, їздити на таксі чи розважатися. Однак, навіть якщо ви дуже часто користуєтеся таксі, то Монобанк не буде щомісяця пропонувати вам цю категорію для кешбеку.

Фактично, заради максимального заробітку Монобанк заміняє другорядні категорії кешбеку з максимальною ставкою (чи це діє алгоритм, чи це стандарт — невідомо). Тобто, відкатавшись на таксі з кешбеком в грудні, вдруге цим кешбеком ви зможете скористатися лише за два місяці. Такий підхід трошки розчаровує, викликаючи асоціації радше зі Скруджем, аніж із котом, який є символом банку.

Звісно, претензій щодо кешбек-ставок немає, бо їх виставляє банк, а клієнт уже вирішує, чи вони його влаштовують. Тому критика кешбеку більше зачіпає маркетингове позиціювання. Ніби банк на «ти» з клієнтом, а насправді все так само, як і в інших банках.

Другим розчаруванням стане те, що після зняття кешбеку з вас утримають 19.5% — податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. З одного боку, практика податкового агента — це стандарт для фінустанови, а з іншого — можна було б більше орієнтуватися на клієнта й встановити максимум кешбеку на рівні 600 грн, або написати прямо, що максимальний кешбек — це 403 грн.

Третім цікавим фактом може стати те, що ключовим партнером банку виступає Тігіпко, про якого є ось така думка:

Тігіпко й Коломойський — це Лазаренко. Це величезний доступ до приватизації, преференції ПриватБанку. Коли вони починали, туди увійшов Леонід Гадяцький (водій), його зробили співвласником ПриватБанку. (Прим.: частка Гадяцького — 16.7%) Потім він був депутатом.

З інтерв’ю Геннадія Балашова.

Тож власне банк не є чимось принципово новим для банківської системи держави (окрім бізнес-моделі Тінькофф-банку, якої ще не було в Україні), особливо з точки зору власників. Ним не володіє цілком нове покоління підприємців чи банкірів. Це та сама стара система капіталу, яка з’явилася ще в 90-х.

У підсумку

Для фанатів зекономити Монобанк може стати цікавим варіантом (якщо комісію за переказ коштів платите не ви). Для тих, хто вже має рахунок в Приватбанку, сенсу міняти шило на мило майже немає.

Монобанк — це класний додаток та 60 днів безвідсоткового кредитного ліміту, але ці переваги відчутні лише тоді, коли у вас немає рахунку в топ-банку країни.

Джерело: Токар.ua

Залишити відповідь