Четвер, 16 Травня, 2024
Здоров'яНаукаСуспільство

Люди з високим зростом частіше страждають від раку

Дослідження каліфорнійських вчених показало, що високі люди піддаються більшому ризику розвитку раку

Згідно з отриманими даними, високі жінки піддаються більшому ризику розвитку раку, що становить 12%, у порівнянні з 9%-вим ризиком розвитку раку для високих чоловіків. Дане явище пов’язане з тим, що наявність більшої кількості клітин в організмі високих людей призводить до збільшення шансів постраждати від раку.

Щоб прийти до таких висновків, фахівці проаналізували величезні набори даних з Кореї, Норвегії, Швеції та Австрії і виявили, що гормон IGF-1, який стимулює зростання, також впливає на утворення ракових пухлин.

Оскільки гормон IGF-1 збільшує швидкість, з якої клітини діляться по мірі їх росту, він також збільшує ймовірність того, що ці клітини перетворюються на ракові. Розрахувавши середній чоловічий ріст (175 см) і середній жіночий ріст (162 см), вчені оцінили ризик розвитку 23 видів раку.

«Можливо, що рівень гормону IGF-1 у дорослих людей робить прямий вплив на ризик розвитку раку через збільшення швидкості ділення клітин, – говорить професор Леонард Нунні. – Нестача цього гормону також може відповідати за низькі показники захворюваності на рак у людей з карликовістю».

Залишити відповідь