Четвер, 25 Квітня, 2024
ІсторіїУкраїна

Історія жінки, яка 7 років провела в таборах через зв’язок з УПА

Історія України з перших вуст. 86-річна дніпрянка, яка довгі роки провела у таборах через зв’язок з УПА під час Другої світової війни, розповідає про пережите майбутнім військовим

На відритому уроці в ліцеї з посиленою військовою підготовкою
Марія Засіменко розповіла свою історію. Її запросили , щоб майбутні військові чули, як творилася історія України з вуст учасників тих подій.

“Я, воїн Української повстанської армії, узявши до рук зброю, урочисто клянусь здобути єдину самостійну соборну державу”. Присягу бійців УПА Марія Засіменко пам’ятає з дитинства. Вона народилася у 1932 році на Рівненщині, а коли їй було 10 років – вступила до Української повстанської армії.

“14 жовтня, на Покрову, на Рівненщині створюється штаб УПА. Спочатку, коли це було оголошено, це ж на Рівненщині – у церквах дзвони, йшли і молилися Богу. Так ми стали учасниками УПА”, – пригадує Марія Засіменко-Бонацька.

За зв’язок із УПА, а також за знайдений зошит із творами Шевченка і власними антирадянськими віршами, 15-річну Марію арештували просто в школі. Це було 1947-го. По таборах вона поневірялася сім років.

“Я нічого не думала, тільки коли мене забрали зі школи, весь клас встав”, – пригадує пані Марія.

Викладачі ліцею зацікавлені, щоб майбутні воїни добре знали історію держави, тож, мають намір і далі запрошувати на лекції тих, хто її творив.

Залишити відповідь