Середа, 15 Травня, 2024
В КиєвіДля себе

Що зміниться у Києві 2019 року: нові торгові центри, електронний квиток та новий фунікулер

2017 рік у столиці запам’ятався відкриттям оновленої Поштової площі та початком реконструкції Контрактової, 2018-й – запуском сходів на Воздвиженку. Публікуємо добірку найбільш значущих місць для мешканців міста.

Єдиний е-квиток для проїзду в громадському транспорті:

Єдиний електронний квиток запустили в тестовому режимі з 1 листопада 2018 року, але на повну він запрацює вже з нового року.

«Це технічне тестування, яке проводять профільні спеціалісти. Нині квитка у продажу немає», – розповіла прес-секретарка КМДА Катерина Баранова.

26 грудня у КМДА обіцяли повноцінно представити електронний квиток, але презентацію перенесли на післясвятковий період. Точної дати в КМДА не назвали.

Після запуску кожен зможе придбати пластикову картку Kyiv smart card, яку можна поповнювати. За допомогою багаторазової пластикової картки також можна буде платити за проїзд у всіх видах громадського транспорту, а з часом – оплачувати комунальні послуги, записуватися до лікаря, подавати петиції, голосувати за проекти громадського бюджету.

Для одноразової поїздки продаватимуть чеки з QR-кодами. Крім того, працюватиме додаток для смартфонів, який можна буде використовувати для зручності замість пластикової картки, – повідомляє The Village.

Будівництво метро на Виноградар:

У 2019 році планують розпочати будівництво метро на Виноградар. Київський метрополітен уклав договір з переможцем тендеру ПАТ «Київметробуд».

Насамперед побудують дві станції – «Мостицьку» та «Проспект Правди», а також відгалуження у бік станції «Виноградар». При їх будівництві вперше в Києві планують використати технологію вертикальних тунелів. Роботи триватимуть до 2021 року. Бюджет проекту – майже шість мільйонів гривень.

Пішохідний міст між Володимирською гіркою та Хрещатим парком:

Пішохідний міст, що з’єднає Володимирську гірку та Арку дружби народів, планують побудувати до травня 2019 року (якщо все піде за планом). Очікувана вартість будівництва – 260 з половиною мільйонів гривень.

Будівельники зроблять реконструкцію системи освітлення на Володимирському узвозі та біля Володимирської гірки, перекладуть дощову каналізацію. У вартість робіт входять дорожні та земляні роботи на Володимирській гірці та відеоспостереження пішохідно-велосипедного переходу (10 комплектів вуличних камер).

Реконструкція «Тарілки», Ocean Mall та відкриття нових ТЦ:

Торгово-розважальний центр Ocean Mall за планом мають відкрити 1 вересня 2019 року. Новий ТРЦ на «Либідській» матиме 5 поверхів. В Ocean Mall відкриють IKEA, H&M, Mango, Reserved, Zara і зал із технологією IMAX від мережі кінотеатрів «Планета Кіно».

Разом з будівництвом торгово-розважального комплексу власник ТРЦ Ocean Mall Вагіф Алієв за договором має реконструювати «Тарілку» – будівлю Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації. Тут створять музей науки. «Інвестор готовий вкласти всю необхідну суму на ремонт будівлі – це близько 150 мільйонів гривень», – розповів директор Малої академії наук Оксен Лісовий.

Крім Ocean Mall, у 2019 році мають відкрити ТРЦ Retroville на проспекті Правди, ТРЦ River Mall на Дніпровській набережній, а також ТРЦ Blockbuster Mall на проспекті Бандери (строки відкриття Blockbuster Mall перенесли з грудня 2018 року на лютий 2019-го).

Станція метро «Святошин»:

На станції роблять пілотний проект з облаштування ліфтів, а також замінять архітектурні оздоблення вестибюлів, платформ і підземних переходів, оновлять електро- та сантехнічне обладнання.

Будівельники замінять вікна кас і вхідних/вихідних груп дверей, кабін контролерів і покриття сходів. Для людей з порушеннями зору облаштують тактильні смуги.

Оновлена станція метро «Святошин» запрацює наприкінці червня 2019 року.

Фунікулер із прозорим дахом:

Замість старих вагонів встановлять новий прозорий фунікулер австрійської фірми Doppelmayr Garaventa. За словами мера Києва Віталія Кличка, фунікулер оновлять протягом 2019 року.

Реконструкція Шулявського мосту:

Міст почнуть демонтувати навесні 2019-го. Проект розв’язки на Шулявці – будівництво неповної «конюшини» з трьома з’їздами (замість класичних для «конюшини» чотирьох).

За словами заступника мера Києва Дмитра Давтяна, міст повністю перекриють і зноситимуть упродовж трьох місяців. Будівельники вже відновили асфальтобетонне покриття частини з’їзду з вулиці Вадима Гетьмана на проспект Перемоги, тривають роботи з перебудови інженерних мереж і знесення торговельних кіосків.

Загальна вартість будівництва – 830 мільйонів гривень. Ремонт шляхопроводу планують закінчити за 17 місяців.

Залишити відповідь