П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ТехнікаЦікаве

Китай першим у світі посадив космічний апарат на зворотній бік Місяця

Китайське національне космічне управління вперше у світі успішно посадило космічний апарат з місяцеходом Chang’e-4 на зворотному боці Місяця.

«М’яка посадка Chang’e-4 знаменує собою початок історичного дослідження місячного регіону, який ніколи не досліджувався», – йдеться в повідомленні.

Модуль, на якому знаходиться місяцехід, здійснив посадку біля південного полюса природного супутника Землі в четвер вранці. Китай став першою країною, яка здійснила це.

На апараті є набір інструментів, призначених для реєстрації і визначення геології регіону, а також обладнання для проведення біологічних експериментів. Наукові завдання Chang’e-4 включають астрономічні спостереження з використанням низькочастотного радіо; геодезичні дослідження місцевості і її форми; визначення мінерального складу і дрібної структури поверхні Місяця; вимір нейтронного випромінювання і нейтральних атомів з метою вивчення навколишнього середовища на зворотному боці Місяця, так званому темному боці. Крім того, передбачається, що в апараті в герметичному контейнері будуть вирощуватися овочі та квіти.

Крім китайського, на апараті встановлено обладнання, розроблене вченими з Нідерландів, Німеччини, Швеції та Саудівської Аравії.

Зонд був запущений за допомогою ракети-носія Chang Zheng-3B 8 грудня і вийшов на місячну орбіту через чотири дні. Як зазначається, дотепер усі апарати відправлялися лише на ближню сторону, оскільки там простіше встановити й підтримувати прямий радіозв’язок із Землею.

Залишити відповідь