П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Міхаель Гармс висловлюється щодо збереження транзитного газу через Україну

Німецький бізнес зацікавлений у збереженні транзиту газу через Україну

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив голова правління Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс.

“Звичайно, німецьким компаніям вигідно захищати інтереси України. Тому що у нас залишається альтернативний маршрут. Очевидно, та кількість газу, яка нам буде необхідна, цілком виправдовує подальший транзит через Україну”, – запевнив Гармс.

Одночасно він акцентував увагу на проблемі, яку вбачають у даному питанні фірми, які багато років беруть участь у цьому бізнесі. Це, за його словами, стан української ГТС, яка потребуватиме величезних капіталовкладень.

“Реформи “Нафтогазу” пройшли дуже добре, але технічне переозброєння і модернізація ГТС залишається надто капіталомісткою і дуже важливою темою. І тут було б ідеально сконцентрувати співробітництво між європейськими та українськими партнерами. Німецькі компанії були б готові брати участь в модернізації”, – сказав Гармс. Він нагадав, що свого часу обговорювався спільний – європейсько-українсько-російський – проект, проте визнав, що в нинішніх політичних умовах тристороннім він навряд чи може бути. Було б дуже добре, якби це підтримав ЄС, вважає Гармс.

На запитання про те, які гарантії Німеччина має на увазі, кажучи, що вимагатиме від Москви збереження транзиту через Україну, Гармс відповів, що вони можуть бути тільки політичні. При цьому він запевнив, що при зустрічі представників Комітету з президентом РФ Володимиром Путіним минулого року німецькі підприємці вкотре заявляли про необхідність збереження транзиту через Україну. Водночас він визнав, що “фірми повинні в першу чергу заробляти гроші, а політичні аспекти для них – питання другорядне”.

За словами Гармса, у Східному комітеті не чули про те, що якась із німецьких та інших європейських компаній заявляла б про бажання вийти з проекту “Північний потік 2” через загрозу американських санкцій.

“Європейські компанії 100-відсотково продовжують працювати; немає даних, що хтось хоче вийти з проекту”, – сказав Гармс.

За його словами, звісно, всі дуже занепокоєні і уважно стежать за ситуацією, намагаються докладати зусиль у Вашингтоні, щоб сприяти просуванню цього проекту.

Залишити відповідь