П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

Туреччина дала відсіч на погрози Трампа

Туреччина розкритикувала погрозу Дональда Трампа “зруйнувати” економіку країни.

Президент США напередодні попередив, що зробить такий крок, якщо турецькі війська почнуть наступ на позиції курдів у Сирії після виводу американських військ.

“Ви нічого не зможете досягти, погрожуючи Туреччині в економічному плані”, – наголосив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Збройні сили США разом з курдською самообороною YPG кілька років боролися у північній Сирії проти бойовиків “Ісламської держави”.

Туреччина, однак, розглядає YPG як терористів.

У грудні пан Трамп оголосив, що США виведуть усі війська з Сирії, оскільки бойовики “Ісламської держави” були “розгромлені”.

Несподіваний хід шокував союзників США і призвів до критики. Кілька високопосадовців Пентагону, зокрема міністр оборони Джеймс Меттіс, пішли у відставку.

Є також побоювання, що курди з Сирійських Демократичних Сил – політичного крила YPG, які вступили в партнерство з США, – будуть атаковані Туреччиною після того, як американські військові залишать Сирію.

Курди
Image captionНаприкінці 2018 року курди провели акції в кількох містах Сирії, засуджуючи можливий наступ турецької армії

Тим часом Трамп написав у Twitter повідомлення, що американські військові почали залишати Сирію.

“Спустошимо Туреччину економічно, якщо вони вдарять по курдах”, – попередив президент США.

Він також заявив, що бойовики “Ісламської держави”, що залишилися, можуть бути атаковані з повітря, і що в Сирії може з’явитися 32-кілометрова зона безпеки.

Схоже, що заява Трампа застала його радників зненацька.

Держсекретар США Майк Помпео, який зараз перебуває у турне на Близькому Сході, відповів на запитання про погрозу пана Трампа так: “Ви маєте спитати президента… Ми застосували економічні санкції в багатьох місцях, я припускаю, що він говорить про такі речі”.

Водночас міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав повідомлення Трампа у Twitter “внутрішньополітичним посланням ” критикам політики президента США.

“Ми неодноразово говорили, що не будемо боятися і не будемо стримуватися через будь-яку загрозу”,- Мевлют Чавушоглу .

Він також розкритикував політичні методи Трампа: “Стратегічні альянси не мають обговорюватися в Twitter або в соціальних мережах”.

Проте раніше санкції США вже вплинули на економіку Туреччини.

У серпні адміністрація Трампа запровадила санкції і торговельні мита через затримання американського пастора. Це призвело до різкого падіння вартості турецької ліри. Пастора Ендрю Брансона турецька влада звільнила в жовтні.

Залишити відповідь