Четвер, 16 Травня, 2024
АвторськеІсторії

Удар по репутації: як дружини політиків ганьблять своїх благовірних

Заява дружини мера Львова Катерини Кит-Садової про те, що на президентство її чоловіка благословив… маленький Ісус, декого обурило, а декого розсмішило. Не до сміху лише її чоловіку – кандидату в президенти Андрію Садовому. Йому витівка дружини може коштувати підтримки значної частини партії «Самопомочі».

Пані Садова – не єдина, хто так підставив свого чоловіка. Пригадаймо хоча б епохальний виступ дружини колишнього президента України Віктора Януковича Людмили на Майдані у 2004 році. «Наколоті апельсини», «луб’яні очі» та «рука Америки» стали справжніми народними хітами. Подейкують, що штаб тодішнього кандидата в президенти Януковича наполегливо рекомендував йому сховати дружину подалі від людських очей. Щоб вона не ганьбилася сама і не ганьбила політика, що хоче стати президентом. Звісно, ми не стверджуємо, що кандидат в президенти Янукович програв саме через вибрики своєї дружини, проте тенденція симптоматична.

Андрій Садовий з дружиною-спонсором

Червоніти за свою благовірну Ірину Луценко довелося і генпрокурору Юрію Луценку. Мало того, що йому довелося витерпіти критику на свою адресу, коли Ірина Луценко спочатку потрапила до прохідної частини списку БПП, а потім – стала представником президента у парламенті. Так ще у Верховній Раді пані Ірина (яка, до речі, отримала звання Жінка третього тисячоліття), іноді демонструє не найкращі манери. Соцмережі кілька тижнів обговорювали вислів пані Луценко «Винеси козла» під час чергової парламентської бійки.

Ірина Луценко в парламенті

Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману також довелося давати пояснення щодо своєї дружини Олени. Вона нібито неналежним чином оформила митні платежі на свій автомобіль Mercedes GLE 350D. Щоправда, очільник уряду не розгубився: коментуючи скандал, він заявив, що його дружина постраждала через принципову позицію уряду щодо контрабанди.

У скандал свого часу потрапила і дружина секретаря РНБО Олександра Турчинова Анна. У телевізійному інтерв’ю вона дозволила собі дещо дискримінаційні висловлюванні щодо людей з нетрадиційною орієнтацією. Зокрема, досить прозоро натякнула, що вважає гомосексуальність хворобою. Оскільки пані Турчинова обіймає посаду декана педуніверситету ім. Драгоманова, громадськість почала вимагати її звільнення. Коли ж за дружину заступився Олександр Турчинов, то вогонь критики перекинувся на нього.

“Кривавий пастор” зі своєю половиною

Свою порцію людського гніву отримав і міністр інфраструктури Володимир Омелян. Всі пам’ятають скандал з американськими пологами дружини Омеляна Світлани Бевзи. І нехай би це були просто пологи, проте, виправдовуючись, транспортний міністр заявив, що його дружина народжувала у США безкоштовно, за страховкою «медікейд». Але ця страховка розповсюджується лише на малозабезпечені верстви населення, до категорії яких ані член уряду, ані його дружина – успішний дизайнер, точно не входять. Враховуючи, що під міністром Омеляном давно хитається крісло, не виключено, що коли дійде до його відставки, цей епізод йому обов’язково пригадають.

Немає сумніву, що дружини політиків керуються найкращими міркуваннями, намагаючись допомогти чоловікам, наприклад, у непростій передвиборчій боротьбі, але теж потрапляють у скандали. Але, на думку експертів, якщо висловлювання Ірини Луценко лише зачепило у репутаційному плані генпрокурора, то заява пані Садової завдасть відчутної шкоди іміджу кандидата в президенти, який ще не оговтався від «сміттєвого скандалу».

«Іноді дружинам політиків краще жувати, аніж говорити. Вже чверть століття я спостерігаю, як політики намагаються змусити своїх дружин мовчати. Але ця справа апріорі безнадійна. У дружини політика виникає гострий когнитивний дисонанс, коли статус та кар’єрне зростання чоловіка змушує її рухатися за ним. А оскілки у більшості випадків дружини бувають непідготовленими до політичної діяльності та розглядають деякі питання з банально-побутової точки зору, то іноді говорять те, що не слід говорити», – вважає політичний експерт, Третій сектор Андрій Золотарьов.

Вочевидь, під час виборчої кампанії ми почуємо ще не одну заяву від других половинок кандидатів у президенти. Схоже, політтехнологам, яких вони наймають під час виборчої кампанії, слід працювати не лише з клієнтами, але й з членами їх родин. Менше сміху та сорому.

Залишити відповідь