П’ятниця, 17 Травня, 2024
Політика

Путін планує зберегти транзит газу через Україну попри “Північний потік-2”

Російська делегація наступного тижня вирушить до Брюсселя. Там на тристоронній зустрічі щодо газових питань обговорять також транзит газу через Україну в контексті будівництва «Північного потоку-2» та «Турецького потоку».

Про це заявив президент Росії Володимир Путін під час прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Сербії Олександром Вучичом, пише “Інтерфакс”.

Так, керівництво російського “Газпрому” на наступному тижні буде в Брюсселі. Путін зазначає, що у планах – обговорення низки питань щодо подальшої співпраці.

“До речі кажучи, в тому числі і транзит через Україну з урахуванням зростаючого обсягу поставок нашого природного газу в Європу”,– сказав очільник Кремля.

При цьому президент РФ стверджує, що у 2018 році такі поставки стали рекордними – понад 200 мільярдів кубометрів.

“Ми завантажимо не тільки обидва “Північних потоки”, не тільки” Турецький “(потік, – 24 канал), але при такому обсязі поставок європейським споживачам зберігаються можливості транзиту (газу, – 24 канал) через Україну”, – зазначив він.

До слова, попри заперечення з боку світової спільноти будівництво “Північного потоку-2” триває. Наприкінці грудня оператор проекту компанії Nord Stream 2 повідомив, що на сьогодні вже уклали близько 370 кілометрів скандального газопроводу, який постачатиме газ з Росії до Німеччини в обхід України.

Нагадаємо, посол США у Берліні Річард Гренелл розіслав листи електронною поштою німецьким компаніям, які беруть участь у проекті. Таким чином американський дипломат нагадав їм про ризик санкцій з боку США.

Раніше, 19 грудня, у Сенаті США представили проект резолюції з вимогою до президента Дональда Трампа протидіяти агресії Російської Федерації на морі та протистояти побудові газопроводу “Північний потік-2”.

Залишити відповідь