П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеВ КиєвіСуспільство

Киян закликали не оплачувати комунальні послуги за скасованими судом тарифами

Враховуючи суспільний резонанс щодо скасування незаконних тарифів на надання послуг керуючими компаніями на утримання   будинків та прибудинкових територій у місті Києві, виникла нагальна необхідність проінформувати суспільство та жителів столиці про механізми і способи захисту від незаконної дії цих тарифів а також їх подальшого зменшення.

Про це завили представники Центр захисту киян на нещодавній прес-конференції, закликавши киян не платити за завищеним тарифом на утримання будинків і прибудинкових територій і пояснивши як подавати заяви на перерахунок.

Центр захисту киян та ВГО “Спілка власників житла України”, які недавно виграли суди в двох інстанціях, довівши незаконність встановлених у Києві тарифів на обслуговування будинків та прибудинкових територій, пропонують мешканцям столиці писати заяви до керуючих компаній, щоб запобігти практиці нарахування за завищеним тарифом.

За словами керівника «Центр захисту киян» Віталія Нестора, сьогодні рішення суду від 20 грудня минулого року фактично ігнорується міською владою. Це означає, що службові особи  керуючих компаній , які обслуговують 8,5 тис будинків у Києві не виконуючи судового рішення можуть притягуватися до кримінальної відповідальності.

За статтею 382 Кримінального кодексу України  за невиконання рішення суду настає кримінальна відповідальність, якою   передбачено обмеження волі на 3 роки, – уточнив активіст.

«Ми пропонуємо всім киянам підписати заяву на перерахунок тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій в кожному окремому будинку. Проект заяви вже розроблений, він є на сайті Центру захисту киян», – сказав він.

При цьому Нестор пояснив, що в разі підписання заяви мешканцями такі дії зобов’язують керуючу компанію змінити тариф на утримання будинків і прибудинкових територій  конкретно в їхньому будинку.

Активісти порадили жителям Києва перевіряти, чи відкориговані тарифи в січневих платіжках, враховуючи, що в грудні рішення суду набрало чинності.

Якщо цього не зроблено, ми просимо вас утриматися від оплати частини надлишково нарахованої суми, оскільки механізм її повернення в подальшому може носити складний характер, – сказав Віталій Нестор.

Керівник юридичного департаменту Центру захисту киян Юрій Власенко, в свою чергу зауважив, що як показує поширена практика в нашій країні виграти суд і дочекатися швидкого виконання  судового рішення непросто, тому представники громадськості змушені організовувати киян на активні дії у захисті своїх прав.

На його думку, в цьому питанні є політична і юридична складова. Юридична  – вказує на те, що всі керуючі компанії , починаючи з 20 грудня 2018 року  мали б застосовувати тариф, затверджений КМДА 15 квітня 2015 року. Він тоді фактично складав близько 3 гривень за кв. м. 668 розпорядження збільшив це нарахування удвічі, тому треба звернути увагу, що оплата в грудневій платіжці повинна бути меншою, ніж у попередні місяці 2018 року. Але, на жаль, судячи з перших платіжок, які в цьому році вже отримали кияни , сума не змінилась.

 «Керуючі компанії не врахували судове рішення, тому виставляють платіжки за тим самим завищеним тарифом. У лютому ми повинні отримати платіжку з сумою, як ми отримували до червня 2017 року», – підкреслив Власенко.

За його словами , для того щоб звернутися до комунального підприємства, потрібно подивитися, чи дійсно ваш будинок обслуговує КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду» вашого району, потім порівняти суму в платіжці за грудень 2018 року з сумою за грудень будь-якого іншого року.

 «Якщо сума за грудень 2018 роки не зменшилася, то ви маєте повне право не оплачувати або оплатити частково, а потім вже звернутися до керуючої компанії з заявою, розробленою нами», – пояснив експерт.

За словами Віталія Нестора, середньостатистичні показники грошових витрат  мешканців столиці вказують, що вони тратять до 40 % від з своїх заробітків на оплату комунальних послуг. Сьогодні є підстава вважати , що ці тарифи і в цілому є завищеними та необґрунтованими, а комунальні  послуги не виконуються повністю у відповідності до нарахувань.

Враховуючи це наша задача як представників громадських організацій повідомити кожного киянина про те, що він може захистити свої права певними юридичними діями. Для цього ми і  розробили проект заяви – вимоги, після підписання якої ви зобов’язуєте керуючу компанію знизити тарифи саме у вашому власному будинку, – підсумував юрист.

Нагадаємо, що  6 червня 2017 року Київська міська державна адміністрація ухвалила постанову №668 про підвищення тарифів на обслуговування будинків та прибудинкових територій. Зазначалося, що документ ухвалено у зв’язку зі зверненням виконавців послуг з утримання будинків і прибудинкових територій, які надали відповідні розрахункові матеріали щодо нових тарифів.

Нові тарифи були передбачені для 8 тис. 327 будинків столиці (житловий фонд Києва в цілому налічує близько 11 тис. багатоповерхових житлових будинків), які обслуговуються 10 суб’єктами господарювання комунальної власності (керуючими компаніями з обслуговування житлового фонду всіх 10 районів столиці).

6 липня 2017 року ВГО “Спілка власників житла України подала до суду позов про скасування даного розпорядження КМДА, і 6 липня 2018 року суд задовольнив позов. КМДА подала апеляцію на рішення Окружного суду Києва про скасування розпорядження КМДА від 6 червня 2017 року №668 про підвищення в 1,5-2 рази тарифів на прибирання будинків і прибудинкових територій.

Апеляційний суд підтвердив рішення про те, що Київська міська державна адміністрація (КМДА) незаконно підвищила тарифи на обслуговування прибудинкової території, в зв’язку з чим зобов’язала КМДА з 20 грудня 2018 року виставляти рахунки за тарифами, затвердженими до 6 червня 2017 року.

Залишити відповідь