Субота, 20 Квітня, 2024
Наука

На Місяці виявили найдавніший камінь, який має земне походження

Група вчених зі Швеції, Австралії та США провела аналіз одного із зразків ґрунту, який доставила на Землю з Місяця місія Аполлон-14 у 1971 році. Дослідники мають підстави вважати, що це може бути найдавніший камінь, який має земне походження.

Про це пише Science Alert.

У грунті виявили шматочок кварцу, польового шпату і циркону вагою 2 грами. Такі мінерали рідко зустрічаються на Місяці, проте поширені на Землі. Провівши хімічний аналіз, вчені з’ясували що камінь сформувався в окисленій системі, схожій до Землі, при температурі, як на Землі, а не в умовах температури Місяця. Аби така сполука сформувалаася на Місяці, потрібні були б умови, існування яких раніше ніколи не визначалали на супутнику.

Вчені зазначають, що камінь відлетів із Землі близько 4 млрд років тому, коли у планету врізався астероїд або комета і в космос відправилися безліч уламків. Частина з них могла потрапити на Місяць, оскільки на той час він був майже втричі ближче до Землі, ніж зараз.

Дослідники виявили, що уворення породи припадало приблизно на 4-4,1 млрд років тому. Камінь сформувався під поверхнею Землі на глибині близько 20 км, де він і залишався, доки його не відкинуло його в космос, звідки й дістався до Місяця.

«Це незвичайна знахідка, яка допомагає відобразити кращу картину ранньої Землі і зіткнень, які змінили нашу планету на зорі її життя», — розповів планетолог Девід Крінг з Місячного і Планетарного інституту.

Залишити відповідь