Четвер, 18 Квітня, 2024
Війна

Новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості

Новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості, мають затвердити країни “Нормандської четвірки” – Україна, Росія, Франція та Німеччина.

Про це заявив спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні Мартін Сайдік.

Окрім спільної місії ООН та ОБСЄ (з військовим та поліцейськими компонентами і міжнародною адміністрацією на “Л-ДНР”), концепт також передбачає організоване Євросоюзом агентство з відбудови Донбасу.

“Протягом останніх років ми побачили, що в Мінських домовленостях не є зовсім чітким. Важливим моментом є те, що для реалізації центрального елементу – проведення місцевих виборів – потребується допомога ззовні. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН. ОБСЄ має задачу оцінювати виборчий процес, а тому вона не може організовувати вибори. До того ж, додається безпековий аспект”, – заявив він.

За словами австрійського дипломата, новий план був презентований під час останнього засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у грудні у Мілані, де були присутні представники України, Росії, Німеччини та Франції і “могли задавати питання та робити коментарі”.

Залишити відповідь