Четвер, 25 Квітня, 2024
Наука

Вперше в судовій практиці 2 лютого 1935 року застосовано детектор брехні

Це було в США під час процесу над двома злочинцями і його свідчення послужили доказом їх вини.

Ленерд Кілер – найвидатніший поліграфолог усіх часів. Провівши понад 30000 поліграфологічних обстежень, доктор Кілер вважається одним із найвизначніших наукових кримінологів світу. Він винайшов Поліграф Кілера, на який отримав патент у 1931 році. Поліграф Кілера став найбільш поширеним поліграфом у світі впродовж наступних трьох десятиліть. Поліграф використовувся в створеній ним Чікагській лабораторії розслідувань злочинів. До 1935 року Кілер обстежив близько 2000 підозрюваних у скоєнні злочинів.

Перша згадка про використання детектора брехні для захисту комерційних інтересів датується 1923 роком. За проханням господарів ряду крамниць провів обстеження 38 співробітників жіночої статі для того, щоби виявити, хто з них крав товари з крамниць. Результати перевірки однієї з жінок викликали підозру, оскільки вона відреагувала набагато сильніше на питання про крадіжки, ніж решта підозрюваних. Після пред’явлення підсумків тестування вона зізналася в систематичних крадіжках.

Зараз обстеження на детекторі брехні проводяться поліграфологами в приватному, правоохоронному, державному секторах 90 країн. Роком народження детекції брехні в Україні можна вважати 1997 рік.

Залишити відповідь