Неділя, 28 Квітня, 2024
Наука

Чумацький Шлях зігнутий буквою S та “вібрує”

Нова точна карта диска Галактики показала, що він зігнутий на краях і повільно “вібрує”.

Про це повідомляє Naked Science, посилаючись на статтю китайських і австралійських учених.

“Звичні зображення нашої Галактики можуть виявитися не зовсім вірними. Нові астрометричні спостереження за змінними пульсуючими зірками дозволили скласти більш точну карту Чумацького Шляху і виявили, що її сплощений диск помітно зігнутий”, – йдеться в повідомленні.

Автори провели спостереження за цефеїдами Галактики. Не так давно цей метод дозволив виявити в Чумацькому Шляху дивну «пустелю» — область, де зустрічаються лише рідкісні і досить старі зірки. А в новій роботі астрономи використовували дані космічного інфрачервоного телескопа WISE, який виявив 1339 цефеїд. Коли нанесли їх на карту, вчені виявили, що диск Чумацького Шляху помітно зігнутий на краях, за формою наближаючись до сильно витягнутої літери S.

Диск Галактики охоплює її ядро з центральною перемичкою, спіралі та рукави і тягнеться на 100 тисяч світлових років від центру. Плоску складову диска утворюють зірки — в основному молоді і яскраві, — проте газ розподіляється нерівномірно. Тому звичайні спостереження на лінії водню (Н-альфа) досі не дозволяли виділити саме плоску складову диска і побачити його справжню форму за серпанком міжзоряного газу і пилу.

Залишити відповідь