Середа, 15 Травня, 2024
АнонсиКультура

Куди піти 6 лютого

Показ короткометражних фільмів BAFTA 2018

Показ збірки короткометражних фільмів, що були номіновані на премію BAFTA у 2018 році. BAFTA SHORTS – це підбірка короткого метру, яку Британська Рада та Британська Академія Кіно і Телебачення (BAFTA) представляють у якості спеціального проекту в межах фестивалю «Нове британське кіно», що проводиться Британською радою в Україні спільно з компанією Arthouse Traffic.

Фільми, що увійшли до збірки BAFTA SHORTS 2018:

Чоловік, який тоне / A Drowning Man/ Режисер: Махді Флейфель | 2017 | 15 хв.

Мати серце / Have Heart/ Режисер: Вілл Андерсон | 2017 | 12 хв.

Мамун / Mamoon/ Режисер: Бен Стір | 2017 | 6 хв.

Два полюси / Poles apart/ Режисер: Палома Баеза | 2017 | 12 хв.

Ковбой Дейв / Cowboy Dave / Режисер: Колін О’Тул | 2017 | 24 хв.

Аамір / Aamir / Режисер: Віка Євдокименко | 2017 | 16 хв.

Робота / Work/ Режисер: Аніл Каріа | 2017 | 16 хв.

Ряджені / Wren boys / Режисер: Гаррі Лайтон | 2017 | 11 хв.

Час: 19:00

Місце: PinchukArtCentre (вул. Велика Васильківська, 1-3 / вул. Басейна, 2).

Вартість: вхід вільний, реєстрація.

Музичний вечір «Funk Jam Sessions Vol. 3»

У програмі – кавери на відомі фанкові хіти, а також виконання авторських композицій, написаних учасниками стейдж-бенду бас-гітариста Івана Лохманюка і клавішника Родіона Іванова.

Special guest: Melada Moar – талановита співачка зі Львова, яка співпрацює із Родіоном у соул-проекті Dao Park.

Цього вечора для вас гратимуть:

Іван Лохманюк – бас-гітара

Макс Кондратенко – барабани

Антон Попов – гітара

Родіон Іванов – клавіші

Сергій Сидоренко – труба, клавіші

Special guest:

Melada Moar – вокал (DAO PARK)

Час: 19.30.

Місце: Old Fashioned Bar / 32 (вул. Воздвиженська, 32).

Вартість: 200 грн.

Виставка «Watercolor. Інтелектуальне мистецтво»

Це студентський проект, присвячений 60-річчю факультету теорії та історії мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Картини видатних майстрів XX ст. з фондів НАОМА вперше представлені за межами академії. Також на виставці демонструються роботи сучасних митців, які працюють у цій техніці. Відвідувачі виставки матимуть змогу побачити роботи відомих українських акварелістів, випускників Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури.

Також експонуватимуться роботи випускників Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, які зараз працюють у техніці акварельного живопису – Наталії Журавльової, Ельміри Шемседінової, Тетяни Животкової, Вікторії Григор’євої, Ольги Стерник, Марти Ниркової, Наталії Голіброди-Бойко.

Проект «Watercolor. Інтелектуальне мистецтво» створений для того, щоби привернути увагу глядача до одного з найскладніших видів живопису. Техніка акварельного живопису вимагає від художника майстерності та високого рівня зосередженості, адже будь-який зайвий рух може стати невиправною помилкою. Живопис акварельними фарбами демонструє легкість форм, напівпрозорість та насиченість образів, які дозволяють повністю зануритися в атмосферу зображення.

Авторки проекту: Тетяна Гончаренко (НАОМА), Ганна Андрес (НАОМА), Ольга Музиченко (ЦУКтаМ).

Час: 10.00.

Місце: Центр Української Культури та Мистецтва (вул. Хорива, 19в).

Вартість: вхід вільний.

Концерт Національного симфонічного оркестру України (диригент – Аллін Власенко)

Національний симфонічний оркестр України представляє концерт із музики італійських композиторів-класиків. Диригент – Аллін Власенко. Солістка – Анастасія Петришак (скрипка, Україна – Італія).

Анастасія Петришак, яка родом з Івано-Франківська, – одна із найперспективніших молодих скрипальок Італії. Рідне місто вона залишила, коли їй було 11, а вже у 15 дебютувала в Італії із Концертом № 1 для скрипки з оркестром Ніколо Паганіні із філармонічним оркестром «Артуро Тосканіні» із Парми.

Співпрацювала із такими видатними музикантами, як Софія Губайдуліна, Джанлуїджі Джельметті, Рокко Філіппіні, Сальваторе Аккардо, Федеріко Лонго та інші. Мала декілька проектів зі знаним співаком Андреа Бочеллі. Постійно бере участь у доброчинних концертах.

У жовтні 2016 року, із дозволу Міністерства культурної спадщини і культурної діяльності, а також муніципалітету Генуї, Анастасія Петришак виступила в театрі Карло Феліче в Генуї із відомою скрипкою «Il Cannone», що належала Ніколо Паганіні.

Саме один із творів великого Паганіні – Шостий скрипковий концерт – Анастасія Петришак виконає у київському концерті.

Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України

Диригент – Аллін Власенко

Солістка – Анастасія Петришак (скрипка) Італія

Програма:

Н. Паганіні – Концерт № 6 для скрипки з оркестром

Дж. Россіні – Увертюра до опери «Вільгельм Телль»

Дж. Пуччіні – Інтермецо з опери «Манон Лєско»

О. Респігі – Симфонічна поема «Пінії Рима»

Час: 19.00.

Місце: Національна філармонія України (Володимирський узвіз, 2).

Вартість: 70 – 300 грн.

Показ кіно у межах ретроспективного кіноклубу «Oldschool»

Другий сезон ретроспективного кіноклубу Oldschool! Тема ФАБРИКА СОЦРЕАЛІЗМУ об’єднує 5 унікальних стрічок 1930-х років із колекції Довженко-Центру.

Фільми знято в Україні в часи формування соціалістичного реалізму – єдиного офіційного «творчого методу», який до кінця ХХ століття визначив культурне життя в СРСР. Саме у 1930-х він стає ідеологічним інструментом сталінізму, а кінематограф, як найдієвіший медіум пропаганди – фабрикою соцреалізму.

Стрічки, які демонструватимуться в межах кіноклубу, створені на той час ще не репресованими кінематографістами-авангардистами 1920-х, що й визначило їхній до певної міри провокативний характер. Більшість із них були забороненими до показу, оскільки не вписувалися у вихолощений утопічний образ соцреалізму в уяві Сталіна, який особисто переглядав усі прокатні фільми. До наукового обігу їх уведено вже після розпаду СРСР.

Куратор проекту – Станіслав Мензелевський, керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру.

Програма показів:

6 лютого

«Гармонь» 1934, 56 хв.

Режисер: Ігор Савченко

13 лютого

«Суворий юнак («Комісар побуту», «Дискобол», «Чарівний комсомолець»)»

1935, 71 хв. Режисер: Абрам Роом

6 березня

«Інтриган («Найсолодший політ»)»

1935, 92 хв. Режисер: Яков Урінов

13 березня

«Якось улітку» 1936, 71 хв.

Режисери: Ханан Шмаїн, Іґорь Ільїнскій

20 березня

«Гомони містечко»

1939, 75 хв.

Режисер: Ніколай Садковіч

Час: 19.00.

Місце: Національний центр Олександра Довженка (вул. Васильківська, 1).

Вартість: вхід вільний.

Лекція Тетяни Конончук «Відображення Голодомору в українській культурі»

Культура зберігає пам’ять про злочини минулого не гірше за архіви, однак поруч із тим вона шукає способів осмислення травми, мови її подачі. Українські митці ніколи не лишалися осторонь теми Голодомору-геноциду, створюючи своє власне художнє бачення жахливих подій 1932-33 років і намагаючись знайти слова для передачі навколишньої реальності.

Перлини української літератури ХХ-ХХІ століть – І. Багряний, В. Барка, В. Голобородько, Є. Гуцало, А. Дімаров, Ю. Клен, Л. Костенко, Т. Осьмачка – шукали свою мову для передачі загальнонаціональної та загальнолюдської травми. Однак їхня свобода на самовираження, свобода на правду обмежувалася жорсткою забороню радянської влади навіть згадувати про Голодомор. І замість відображення реальних подій створювався міф про радянську дійсність.

Але чи завжди упродовж радянського часу митці йшли за каноном, переживши геноцид і втрати рідних? Як хронологічно у творах мистецтва змінювалося бачення травматичного досвіду минулого нації? Які домінанти художнього осмислення культурою Голодомору та як геноцид вплинув на тенденції розвитку української культури?

Про це розповість дослідниця теми Голодомору 1932-1933 років в українській культурі, культурологиня, літературознавиця, членкиня Національної спілки письменників України, завідувачка і професорка кафедри української філології та суспільних наук Академії адвокатури України Тетяня Конончук.

Час: 14.00.

Місце: Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» (вул. Лаврська, 3).

Вартість: вхід вільний, реєстрація.

Залишити відповідь