Четвер, 25 Квітня, 2024
АвторськеУкраїна

Прес-брифінг: підсумки ІV Міжнародного антикорупційного тижня по-Міноборонівськи

Четвертий Міжнародний антикорупційний тиждень, присвячений викликам антикорупційної діяльності, з якими стикається оборонне відомство України у час реформ та збройного конфлікту, тривав три дні – з5 по 7 лютого 2019 року. Аби взяти участь у його роботі, до Києва з’їхалися як національні, так і міжнародні експерти. Зокрема це були керівники структурних підрозділів Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, а також експерти оборонних відомств Великої Британії, США, Канади, Польщі, Норвегії, Чехії, Німеччини, Грузії. Організатором став Національний університет оборони ім. І. Черняховського за підтримки посольства Великої Британії в Україні.

Цьогорічна зустріч була присвячена обговоренню прихованих корупційних ризиків, які загрожують розвитку Збройних Сил України, та способам їх усунення в контексті поточної антикорупційної діяльності й наявних зовнішніх загроз. «Захід є особливо важливим в контексті ефективного виконання завдань оборонної реформи, передусім які стосуються політики, планування, і управління оборонними ресурсами, – наголосив заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко під час відкриття IV Міжнародного Антикорупційного тижня у Києві. – Антикорупційні практики ефективно впроваджуються в діяльності Міністерства оборони України і всіх органів управління, з метою раціонального використання бюджетних коштів і оптимального їх поєднання з міжнародною матеріальною допомогою».

Заступник начальника Національного університету оборони України ім. І. Черняховського з наукової роботи Сергій Салкуцан пояснив, що пропозиції, вироблені в ході роботи ІV Міжнародного антикорупційного тижня, має бути реалізовано впродовж року, до наступного антикорупційного тижня їх уже має бути виконано. Про це належатиме відзвітуватися. «Ми говоримо про кожну пропозицію – як вона реалізувалася, а якщо не реалізувалися, то чому – у цьому й полягає сенс системного поступального руху вперед, – сказав Сергій Салкуцан. – Бо якщо робити на дворічну чи трирічну перспективу, то деякі речі втрачають актуальність. Тому наші британські партнери запропонували нам саме такий формат: щорічна звірка наших результатів. Звісно, є питання, які з тих чи інших причин не реалізується – скажімо, є проблема на законодавчому рівні (наприклад, існують закони, на сьогоднішній день не розглянуті й не підписані). Як правило, всі проблемні питання виносяться на обговорення – що можна зробити, щоб їх реалізувати. Але принципово всі ці завдання формуються не на середньострокову чи на довгострокову, а саме на найближчу перспективу».

За результатами експертних обговорень учасники заходу сформували рекомендації Міністру оборони України щодо напрямів діяльності Міністерства оборони України для запобігання та подолання корупції (якщо когось цікавить повна версія пропозицію, то вона ось тут, але ця редакція поки що не остаточна).

  1. Освіта, комплектування та утримання персоналу

Першочерговою рекомендацією експертів було посилення роботи з особовим складом для зменшення проявів корупції. Зокрема, експерти рекомендують забезпечити єдину стандартизовану програму первинної підготовки по питанням запобігання корупції та підвищення доброчесності усіх службовців та військовослужбовців оборонного відомства. Експерти також надали пріоритет вирішенню питань просування та присвоєння військових звань відповідно до компетенцій, створення у видах збройних сил колегій для щорічного узгодження потреб у заповненні посад відповідними категоріями та відбору кандидатів відповідно до результатів атестацій.

  1. Прозорість закупівель та логістики

За рекомендацією експертів, необхідно створити національну автоматичну систему управління процесами логістики в національній системі військового управління, завершити реформування системи закупівель, забезпечити єдність зусиль та скорочення переліку закритих закупівель у 2019–2020 рр.; розробити кодекс етичної поведінки у сфері закупівель

  1. Посилення стратегічних комунікацій в діяльності оборонного відомства

Одним з ключових аспектів питання подолання корупції є формування широкого суспільного інформаційного процесу та забезпечення поінформованості громадськості про антикорупційну діяльність оборонного відомства, зокрема в питанні закупівель та бюджету Збройних Сил України.

  1. Прозорість забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх родин

Забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх родин відповідно до мінімально можливих стандартів на думку експертів повинно стати одним з пріоритетних напрямів роботи оборонного відомства. Експерти запропонували своє бачення реформи системи житлового забезпечення, яка передбачала б наявність виключно службового фонду житла, кредитування житлового забезпечення військовослужбовців на пільгових умовах за умови перебування на військовій службі, а також виплату компенсаційної суми в рахунок погашення кредитування житлового забезпечення військовослужбовців за умови бездоганної служби більше ніж 20 років.

Перш ніж лягти на стіл Міністра оборони України, напрацьовані рекомендації щодо антикорупційної діяльності оборонного відомства будуть додаткового опрацьовані керівниками відповідних структурних підрозділів. «Те, що у нас є, – це лише відправна точка, це не щось конкретне, і на той час, коли це буде представлено міністрові та уряду, воно має стати більш конкретним і предметним, щоби керівництво могла вивчити це і впровадити, – сказав заступник спеціального радника Міністра оборони України від Великої Британії Робін Сіворд. – Вони чітко будуть бачити, що потрібно робити». Він запевнив, що Велика Британія готова нас підтримувати в цьому, дуже пишається можливістю вже декілька років працювати з українським міністерством оборони, і така робота триватиме в майбутньому. Робін Сіворд додав, що потрібно пересвідчитися у тому, що старші офіцери, керівництво всіх видів військ отримають примірник цих рекомендацій, аби мати змогу їх переглянути, додати щось чи прокоментувати. «Можливо, слід дати наступний тиждень чи 10 днів, це буде корисно – таким чином ми з вами отримаємо вичерпне розуміння, – вважає він. – Торік і позаторік ми говорили, що трьох днів достатньо, а тиждень – це забагато, але забагато було через те, що якщо давати більше часу, то люди починають думати про те, що потрібно зробити, але не роблять». Рівень виступів на заходах Робін Сіворд кваліфікував як «просто неймовірний» і висловив упевненість, що Україна рухається в правильному напрямку, котрий їй дозволить колись зайняти місце серед країн із найкращою військовою освітою.

 «Досягнуті результати щодо виконання Антикорупційної програми в Міністерстві оборони та Збройних Силах України засвідчують, що є значний потенціал для нарощування наступу на корупцію, – закінчив на оптимістичній ноті Сергій Салкуцан. – Пріоритетним завданням для нас у цій роботі, безумовно, є здійснення заходів антикорупційної освіти і виховання, спрямованих на формування правової свідомості та доброчесної поведінки особового складу Збройних Сил України. Враховуючи озвучені на цьому міжнародному форумі оцінки і пропозиції, хочу зазначити, що обраний Україною європейський вектор розвитку, а також інтеграція до євроатлантичного безпекового простору потребують від нас досягнення критеріїв, необхідних для успішного співробітництва і подолання корупції. Сподіваємось, що проведення антикорупційного тижня сприятиме досягненню цієї мети».

Залишити відповідь