Четвер, 25 Квітня, 2024
Суспільство

В українському МОЗі закликають пацієнтів вимагати в лікарнях медикаменти, закуплені за державні кошти

Реформа державних медичних закупівель дала змогу знизити ціни на ліки на 40%, стверджують у Міністерстві охорони здоров’я України

Про це повідомляє VOA.

“От наприклад є такі препарати як Іматиніб. Це препарат від раку крові, який пожиттєво приймають пацієнти. Після впровадження реформи його вдалося закупити в 67 разів дешевше”, – каже заступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.

Той самий виробник, та ж торгова марка. А ціна нижча в рази. У Міністерстві охорони здоров’я наводять приклади ліків, які держава сьогодні закуповує дешевше, ніж колись. Доцетаксел для онкологічних хворих коштував 88 доларів, зараз 15. Вакцина Імовакс здешевшала у 8 разів. Серцеві стенти впали в ціні утричі.

Все, що придбано державою за бюджетний кошт, пацієнт отримує безкоштовно. Більше купили – більше людей пролікували безоплатно.

“Якщо раніше Міністерство охорони здоров’я було «міністерством закупівель» і лише заради закупівель, власне, тут сиділи люди, то сьогодні завдяки тому, що оця корупційна маржа зникла, ціни на ліки стали нижчими”, – каже Ольга Стефанишина, заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Залишити відповідь