П’ятниця, 29 Березня, 2024
Світ

Сім правил, які існують в кожному “моральному кодексі” кожної культури

У дослідженні використовувалися понад 600 записів про культури з 60 товариств по всьому світу – ця робота стала найбільшою вибіркою в цій області

Про дослідження пише Naked Science.

Вчені звернулися до бази даних про міжкультурні відмінності стосунків “Файли області людських відносин” (Human Relations Area Files, організована Йєльським університетом) і проаналізували записи з етнографічних звітів.

Дослідники визначили сім пунктів, що становлять універсальний моральний кодекс: це допомога родині, допомога своїй громаді, взаємність, хоробрість, повага, поділ спірних ресурсів (справедливість) і повага попереднього володіння (права власності).

В ході роботи вчені виявили, що ці сім правил однаково визнавалися в різних досліджених культурах і ніколи не сприймалися як морально погані. Крім того, багато з цих видів поведінки спостерігалися в більшості культур і з однаковою частотою в різних регіонах.

Крім того, універсальний моральний кодекс засуджує протилежні моделі поведінки: зрада своєї групи, зневажливе ставлення до родичів, відсутність взаємодопомоги, боягузтво, неповага, несправедливість і злодійство.

Дослідники виявили лише один виняток з правил: в чуукському суспільстві в Мікронезії відкрито красти у інших не засуджується, оскільки така поведінка демонструє домінування людини і свідчить про те, що його не лякають агресія і сила інших . Разом з тим дослідники відзначають, що ця риса може бути трактована як особлива форма хоробрості.

Залишити відповідь