П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеПолітика

В бій ідуть одні силовики: як розділилися політичні симпатії МВС, СБУ та ГПУ

Чи не щодня президентська виборча кампанія стрімко набирає обертів, а паралельно з нею поповнюється і статистика порушень, які фіксуються відповідними структурами. Як повідомили «Голос-Інфо» в прес-службі МВС, з початку передвиборчої кампанії в поліцію надійшло понад 1500 повідомлень про порушення законодавства у сфері виборчого права.

В середньому, за даними МВС, за добу фіксується близько ста повідомлень про «виборчі» порушення. Днями стало відомо, що вже є перші 29 рішень суду про накладання штрафів за правопорушення, пов’язані із виборами. Усього в судах вже розглянуто 38 адміністративних справ, розпочатих за фактами порушення виборчого законодавства.

Важливий нюанс: міністерство внутрішніх справ спільно з громадськими активістами розробило і активно лобіює законопроект, який істотно посилює відповідальність за деякі види правопорушень у виборчому законодавстві.

В першу чергу, пропонується посилити відповідальність для тих, хто агітує в так звані дні тиші. Зараз за такий вчинок загрожує штраф – 850 гривень, а чиновникам – 1360 грн. У МВС пропонують підняти штрафи до 3400 грн для пересічних громадян і до 5100 грн- для держслужбовців. Якщо ж людина під час агітації роздавала товари без партійної символіки дорожче 125 грн, то її також оштрафують, але вже на 5100 грн.

У документі (який, за нашою інформацією) буде затверджений парламентарями вже найближчим часом) вирішили переглянути, чим власне можна «задобрювати» виборця. В такому списку – гроші, цінні папери, лотерейні квитки і різні послуги. Тепер в законопроекті пропонують додати продукти харчування і алкоголь.

Крім покарання для порушників і тих, хто намагається підкупити виборців, окремо прописано, за що відповідальні виборці.

Якщо людина прямо на виборчій дільниці розповіла, за кого голосувала, її оштрафують на 3400 гривень. Якщо хтось сховав, знищив або виніс з місця голосування свій бюлетень, а також вкинув відразу кілька бюлетенів в урну – передбачений штраф або навіть кримінальна стаття і три роки в’язниці в якості покарання.

Кримінальна відповідальність «світить» і за надання неправдивої інформації до Держреєстру виборців – до чотирьох років.

Якщо співробітники виборчої дільниці заважають українцю голосувати, їх можуть відправити у в’язницю на п’ять років замість сьогоднішніх трьох років. У разі, коли співробітник виборчкому розповів, за кого проголосував виборець – йому може загрожувати до п’яти років в’язниці.

Радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол каже, що подарує унікальне видання Бучацького Євангелія тому, хто повідомить про найбільш незвичну спробу порушити закон на виборах президента. Це-не єдина креативна ініціатива. Оригінальною «фішкою» відзначився на днях і бізнесмен, екс-глава партії «УКРОП» Геннадій Корбан. Він заявив, що має намір скупити якомога більше гречки в країні, щоб політикам не вистачило її для підкупу виборців.

«Сьогодні випадково потрапив до сільської крамниці. І скупив всю гречку. До порожнього прилавка. Буду і далі скуповувати. Вирішив оголосити флешмоб – скуповуй гречку по всій країні. Щоб іншим кандидатам не дісталося », – написав Корбан на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, на проміжних виборах до Верховної Ради в 2015 році, коли Корбан балотувався в народні депутати по 205-му округу в Чернігові, його штаб за розкладом роздавав виборцям продуктові набори. За це опоненти придумали йому прізвисько «Маршал Гречко». Корбан тоді програв вибори кандидату від БПП Сергію Березенко. Судячи з усього, екс-глава «УКРОПу» вирішив нагадати про ті події, замінивши фото в Facebook-профілі. «Їх (кандидатів, – ред.) багато, а я, Маршал Гречко, – один», – зіронізував Корбан.

А тепер уже без іронії. Експерти констатують: найочікуванішим порушенням на виборах президента буде голосування замість тих, хто не живе за місцем реєстрації або знаходиться за кордоном. «Вкидання і підробку бюлетенів ми не очікуємо, тому що зараз це дуже складно, коли у всіх є аксесуари, доступ до інтернету. Це вже не 2004 рік. Може бути така проблема – голосування замість громадян, які не проживають за місцем реєстрації або які знаходяться за кордоном », – зазначає голова правління Громадянської мережі« ОПОРА» Ольга Айвазовська. Такі порушення полягають в тому, що українців, які не живуть за місцем реєстрації, збирають в «бази даних», а в день голосування перед закриттям виборчої дільниці замість цих людей голосують «невідомі персонажі».

В цілому, на думку опитаних «Голос-Інфо» політологів, особливих «ноу-хау» на весняних виборах глави держави очікувати не варто. Штаби топових кандидатів в основному використовують апробовані раніше методи підкупу: продуктові набори і гроші в обмін на паспортні дані. Такі «фокуси» демонструють команди фактично всіх провідних кандидатів, багато з яких ще задовго до офіційного старту кампанії, прикрасили всю країну білбордами з меседжами, які є явною агітацією. У МВС, втім, за даними фактами кримінальних справ не порушували, посилаючись на недосконалість закону. «З одного боку, є, законодавчо окреслений старт, коли можна проводити агітацію. З іншого, якщо людина пише на бордах якісь гасла, не вказуючи, що він претендент на пост глави держави, його ні в чому звинуватити не можна. Вони – кандидати – користуються законодавчими прогалинами. Це цинічно, але підкопатися до них ми не можемо, оскільки зобов’язані використовувати виключно законні механізми», – сказало нам джерело в МВС. За його словами, головною особливістю виборів-2019 є дербі спецслужб. СБУ і Генпрокуратура чітко і “на совість” грають на полі Петра Порошенка, а МВС в особі керівника Авакова і, відповідно, особового складу, підтримує Юлію Тимошенко. «Нас на дільницях по всій країні буде більше 60-ти тисяч. Чергувати будемо цілодобово. Ми маємо намір грати по-чесному, але тупо фальсифікувати результати не дамо нікому», – говорить один з керівників столичної поліції.

Резюмуючи: ключовий підсумок, до якого ми дійшли, спілкуючись з право охоронцями і експертами- гроші і гречку потрібно брати, а голосувати по совісті, яка в разі її наявності — безцінна.

Що стосується правоохоронців. Їхнє протистояння в виборчий період цілком можна зрозуміти. Керівники СБУ та ГПУ- креатури президента. Діючі очільники цих відомств, м’яко кажучи, не горять бажанням залишатися керівниками з приставкою “екс”, тому роблять ставки на кандидатів-фаворитів.

Якщо в МВС зараз триває активна робота про “приручення” керівників усіх обласних відділень міністерства внутрішніх справ, то в  СБУ, явно вирішили йти своїм шляхом. А саме -маршрутом активного підгодовування і кришування радикальних угруповань в інтересах Петра Порошенка. Власне, найвідоміша з “ручних” організацій СБУ – С-14, представники якої неодноразово влаштовували скандальні акції і відкрито протистояли поліції. Зв’язки С-14 з “сбушниками” ніколи особливо не приховували і тому, маючи “кришу”, вочевидь ці радикали ще не раз “порадують” в ході виборів своїми епатажними та провокаційними акціями. Найчастіше свої “флешмоби” представники С-14 організовують під час агітаційних мітингів ключових конкурентів Петра Порошенка. У те, що це банальне співпадіння повірити може хіба що немовля. Що ж стосується Генпрокуратури. Роль цього відомства, яке очолює кум пана Порошенка — Юрій Луценко в контексті виборів теж не можна применшувати. Хоча б тому, що найрезонансніші “виборчі” справи будуть передані саме до ГПУ. А якою буде “слідчо-виборча” погода передбачити нескладно.

Залишити відповідь