П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеКультураМузика

Євробачення 2019: Україну представить MARUV

У фіналі українського національного відбору на “Євробачення-2019” перемогла співачка MARUV з піснею “Siren Song”, перфоменс якої називали дуже відвертим, а її критикували через гастролі в Росії.

Глядачі віддали за співачку 6 балів, журі – 5 . У голосуванні взяли участь 167 тис. людей.

Хто така MARUV ?

Українська співачка, авторка та продюсерка MARUV – вона ж Анна Корсун – сама про себе каже, що “точно знає, як зробити пісню, що змусить танцювати та плакати мільйони, та що таке сучасна музика, як виглядає яскраве шоу”.

MARUV
Image captionСпівачка MARUV

Три роки тому в складі гурту The Pringlez вона брала участь у півфіналі відбору на “Євробачення”. Минулого року, вже як MARUV, спробувала знову, але не зуміла пройти кастинг.

Її пісню “Siren song” називали фавориткою конкурсу.

Під час півфіналу MARUV вразила глядачів провокаційним номером, проте розділила думки журі – Андрій Данилко з Джамалою похвалили співачку, а Євген Філатов заявив, що таких “ще мільйон”.

Ведучий Сергій Притула запитав, як її патріотизм співіснує з виступами в Росії. MARUV на це заявила, що у виступах в РФ немає нічого поганого, вона повторила, що своїми піснями несе мир і об’єднує народи.

“Євробачення” для цього і створювали, щоб країни об’єднувались, щоб ділились культурою…Це в першу чергу пісенний конкурс, а не політичні вибори”, – сказала MARUV.

На питання Сергія Притули, кого саме вона об’єднала музикою у контексті Росії і України, співачка відповіла, що її фани об’єднуються і спілкуються. Хоча, зізналась, що не чула, щоб хтось з шанувальників після її концерту відмовився від ідеї скласти зброю і не їхати на Донбас.

“У мене багато глядачів і в Росії, і в Україні, і в Туреччині. У них є свої чати, вони спілкуються”,- сказала MARUV.

Джамала запитала у MARUV, чий Крим. Співачка відповіла: “Крим український”.

Хто ще був у фіналі?

Гурт Kazka з піснею “Apart”, який ще після півфіналу критикували за фальшиве виконання, про що у соцмережах поширювали хештег #NoKazka; Також групу звинуватили в тому, що вони вкрали програш для свого супер-хіта “Плакала”. В групі це назвали брехнею. Вони отримали 5 балів від глядачів.

Kazka
Гурт Kazka співав пісню “Apart”

Гурт Freedom Jazz з піснею “Cupidon”, учасниця якого перебуває на восьмому місяці вагітності.

Гурт Freedom Jazz виступав з піснею "Cupidon"
Гурт Freedom Jazz виступав з піснею “Cupidon”

Дует Brunettes Shoot Blondes з піснею “Houston”, задля якої створили рояль-трансформер, що об’єднує в собі оркестр з 20 інструментів.

Brunettes Shoot Blondes

Дует YUKO з піснею “Galyna Guliala”, учасник якого Стас Корольов у фіналі виступав з травмою ноги, а Юлю Юріну критикували за російський паспорт.

Так виглядав виступ учасників гурту YUKO Юлія Юріна та Стас Корольов під час першого півфіналу
Так виглядав виступ учасників гурту YUKO під час першого півфіналу

Дует Anna Maria з піснею “My Road”, яким дорікали через їхню позицію щодо Криму.

Учасниці дуету "Анна-Марія" (Anna Maria) сестри Анна та Марія Опанасюк
Учасниці дуету “Анна-Марія” (Anna Maria) сестри Анна та Марія Опанасюк

Скандали і звинувачення

Довкола фіналу національного відбору вирували пристрасті і скандали. Так, у день фіналу віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко заявив, що артисти, які гастролювали в Росії або не визнають територіальної цілісності України, не можуть брати участь у цьому конкурсі і представляти Україну.

Чиновник підтримав заяву громадського руху “Відсіч”, в якій трьох з шести фіналістів конкурсного відбору “Євробачення-2019” назвали “відвертими колаборантами!”.П

Питання гастролей Росії і чий Крим неодноразово піднімав під час фіналу його ведучий Сергій Притула.

“Для мене особисто важлива позиція людини, яка представляє Україну. Якщо ти вже прийшов на конкурс і представляєш цілу країну, ти маєш відповідати за всіх нас. Будуть прес-конференції, а ти маєш вийти і говорити не тільки про музику”, – заявила один з членів журі конкурсу співачка Джамала.

У соцмережах і ЗМІ неодноразово критикували дует YUKO через російський паспорт співачки Юлі Юріної. Дует YUKO, до речі, єдиний у фіналі виступив з україномовною пісню Galyna Guliala, яка серед іншого є навіть у плейлісті президента Петра Порошенка.

Юля Юріна заявила, що готова відмовитись від російського паспорту і отримати громадянство України заради конкурсу. “В Росії вже рік не гастролюємо і не плануємо”, – сказала співачка.

Водночас Сергій Притула нагадав про правила “Євробачення”, за якими паспорт конкурсанта, який представляє країну, не має значення. Він навів приклади, як від імені Кіпру виступала співачка з Греції, а український виконавець співав від Молдови.

Але найбільше критики лунало на адресу учасниць дуету Anna Maria, сестер Анни та Марії Опанасюк. Ведучий Сергій Притула запитав, чи не пошкодували вони, що вирішили взагалі піти на конкурс, розуміючи, який у них бекграунд.

Їм дорікали тим, що їхня мати зараз працює віце-прем’єром в “уряді” анексованого Криму, батько працював суддею в Криму після анексії, а вони не засуджували їхню діяльність. У провину їм ставили слова про те, що “Україна не веде війну з Росією, а конфлікт просто називається АТО”, про що вони завили в інтерв’ю на телеканалі ATR.

“Ми свій вибір зробили давно, батьки зробили свій. Ми на нього вплинути не можемо. Але це наші батьки, яких ми любимо”, – заявили співачки під час фіналу нацвідбору. При цьому вони зазначили, що, якби постав вибір – обрати конкурс, чи батьків, вони б обрали батьків.

“Ми – українські співаки, ми народилися в Криму, ми співаємо в Криму, ми жодних законів не порушували. Ми не виступали в Росії. Ми любимо Україну…просто у кожної родини різні обставини”, – заявили співачки зі сльозами на очах.

Їхню позицію розкритикувала Джамала, батьки якої живуть в анексованому Криму і до яких вона не може вже багато років поїхати. “Ви знаєте, що люди, які їдуть на конкурс, що вони представляють всю країну? Крим окупований, у нас йде війна, як ви можете говорити інакше?”, – обурювалась Джамала.

Заклик відмовитись від Євробачення

Конкурс “Євробачення-2019” у Тель-Авіві проходитиме з 14 до 18 травня. У шоу братиме участь 42 країни. Майбутній конкурс також викликав скандал.

Євробачення

Низка британських діячів культури, як от дизайнер Вів’єн Вествуд, співак Пітер Габріель, гітарист Pink Floyd Роджер Вотерс, а також група акторів і письменників підписали листа із закликом до ВВС відмовитися від висвітлення цьогорічного “Євробачення” через політику Ізраїлю щодо палестинців.

У листі, опублікованому в британській газеті Guardian, вони розкритикували Ізраїль через окупацію палестинських територій. ВВС відреагувала заявою, в якій наголосила на своїх намірах транслювати конкурс з Тель-Авіва.

Раніше на підтримку проведення “Євробачення” в Ізраїлі виступили музиканти Нік Кейв і гурт Radiohead. Вони назвали заклики бойкотувати Ізраїль “боягузливими та ганебними”.

Залишити відповідь