П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Суспільство

Прокуратура АР Крим розслідує 1506 проваджень стосовно окупації півострова

Прокуратурі АРК вдалося на сьогодні встановити близько 19 тисяч осіб — співробітників правоохоронних органів (а їх у Криму було 20 тисяч), які працювали в держорганах на момент окупації.

Про це повідомляє прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, передає dt.ua.

“Прокуратура АРК з червня 2014 року розслідує по Криму 1506 проваджень. За результатами досудового розслідування до суду направлено 144 обвинувальних актів, з 21 вже є обвинувальні вироки, що набули чинності. Ще близько 358 проваджень розслідують слідчі прокуратури, 85 обвинувальних актів — у судах, винесено 7 вироків”, – зазначив Мамедов.

За словами прокурора, було важко розслідувати кримінальні виробництва не тільки через те, що немає доступу до території, а й тому, що прокуратура потрапила на той період, коли відбувалися реформи, коли скасовувалося слідство в органах прокуратури та окремими категоріями виробництв співробітники вже не могли займатися.

“Потрібно було виробити певну методологію розслідування цих злочинів в умовах окупації. Більшість з них була підслідною Нацполіції. Коли ми прийшли, у серпні 2016 року, у слідчому відділі головкому НПУ було всього троє слідчих. А слідство СБУ взагалі не було відтворено. Його не існувало. Ці всі провадження розпочинали колись слідчі прокуратури і, у міру створення слідчих підрозділів СБУ, Нацполіції, ми передавали їм кримінальні провадження, і одночасно нам доводилося навчати їхніх співробітників”, — зазначив прокурор.

Залишити відповідь