Четвер, 25 Квітня, 2024
АвторськеТехніка

Е-квиток: як відшкодувати помилково списану поїздку? Лайфхак

Щойно запустилася автоматизована система обліку оплати проїзду в наземному транспорті, самогубці пасажири, котрі наважилися нею скористатися, побачили, що «допилювати» АСОП будуть ще дуже довго. Дуже часто користувачі е-квитка з подивом бачать, що валідатор списує з картки не одну поїздку, а дві-три. А спроби відшкодувати кошти закінчуються так, як на скріншоті: пропозицією під’їхати за вказаною адресою, витративши таким чином на поїздку набагато більше. Маразм? Так. Але, виявляється, не все так погано, як видається на перший погляд.

Проблема в тому, що користувачам неясно, хто саме несе відповідальність за помилкове списання зайвої поїздки – «Київпастранс», котрий здійснює перевезення, чи ГІОЦ, який встановив валідатори. Але тут і справді все складно і в процесі. «Роботи з вирішення всіх проблем, пов’язаних з е-квитком, ведуться постійно, – говорить Євгенія Сорокіна, прес-секретар Департамент інформаційно-комунікаційних технологій. – Зараз тестова експлуатація системи, і будь-які збої в її роботі усуваються в міру їх виявлення. Краще, коли звернення про некоректність роботи йдуть на гарячу лінію е-квитка безпосередньо. Тоді більш оперативно можна вирішити проблему».

Ми перевірили, як це працює. Отже, є гаряча лінія за телефоном (044) 366-55-55, і туди навіть реально додзвонитися. Оператор першої лінії визнав, що на цей момент є проблема подвійного-потрійного списання в київській АСОП. Однак до КП ГІОЦ їхати писати заяву не треба – це потрібно слід лише у випадку втрати картки або бажання її замінити. Ось тут уже ніяк не обійтись без заяви з особистим підписом користувача, наразі існує лише така можливість повернення витрачених коштів.

Та якщо йдеться про помилку системи, то поїздку можуть повернути, перерахувавши саму поїздку на транспортну картку. Все, що людині потрібно зробити, – це зателефонувати на гарячу лінію, надати інформацію про свою картку та обставини, за яких стався інцидент. Це буде перевірено через нашу систему, і якщо в системі є підтвердження того, що було подвійне списання – з різницею секунду-дві, а не 10 хвилин, що може означати, що людина провела з собою товариша – то все це фіксується, і на місце «аварії» відправляють розробників. А вже вони «лікують» систему, все перевіряють і зв’язуються з користувачем, обіцяючи повернення помилково списаних поїздок.

Ситуація вирішуються віддалено, як і належить у цивілізованій країні. Тому в цьому конкретно взятому випадку теза «за те, що налажали #криворукігазди, має платити пасажир», не зовсім відповідає дійсності. Фінал не зовсім оптимістичний – звичайно, шкода, що АСОП збоїть, і кінця-краю цьому не видно, і не менш шкода, що мало хто знає про спосіб відновити справедливість. Однак є ненульова ймовірність, що до 1 листопада, коли офіційно закінчиться тестовий період е-квитка у столиці, система почне працювати коректно. А поки що роботи гарячій лінії не бракуватиме.

1 коментар

Залишити відповідь