П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Для себеОсвіта

Університети в Німеччині: що треба знати про підготовчі курси

Для абітурієнтів, які планують вступати до німецького вишу, у тому числі з України, підготовчий коледж може стати обов’язковою умовою.

Коледж підготовки до вишу – німецькою Studienkolleg – це щось на кшталт підготовчих курсів для абітурієнтів, які закінчили школу в одній із країн, які не входять до складу ЄС. Тут допомагають перелаштуватися на німецьку систему освіти, покращити знання німецької мови і з профільних предметів до рівня, необхідного для початку навчання. Відвідувати штудієнколлег необхідно, якщо шкільний атестат формально не відповідає німецькому атестатові зрілості (Abitur).

Кого візьмуть до коледжу

Українські абітурієнти можуть вступати до коледжу напряму, якщо отримали атестат 2012 року або пізніше. Перевірити, до чого в Німеччині прирівнюється ваш атестат зрілості, можна у базі даних Anabin.

Якщо ви відучилися у виші на батьківщині кілька років або навіть отримали диплом, то варто вступати до німецького вишу напряму. Відвідувати коледж за власним бажанням вам не дозволять.

Як знайти коледж

Коледжі підготовки до ВНЗ є майже у всіх федеральних землях Німеччини, але далеко не в кожному місті, а тим паче не при кожному виші. На даний час їх всього близько трьох десятків. А у 2020 році стане одним менше: коледж у Грайфсвальді закривається. Якщо ви не знайшли у списку місто, в якому хотіли б навчатися, не засмучуйтеся – до одного коледжу “прикріплено” відразу кілька вишів. Увесь список коледжів можна переглянути тут.

Є коледжі як при університетах, так і при вищих школах. Перш ніж подавати документи, слід вирішити для себе, де ви хотіли би навчатися. Після коледжу при вищій школі можна вступати тільки до вищих шкіл. Закінчення коледжу при університеті таке обмеження знімає. Подати документи до берлінського вишу, а вступити до коледжу, скажімо, у Гейдельберзі не вийде. А ось після курсів у коледжі вступати саме в той університет, який до нього прикріплений, не обов’язково.

Яка вартість навчання

Більшість коледжів – державні, але є і приватні. У Північному Рейні-Вестфалії, наприклад, обидва коледжі – від церковних організацій, але працюють за державною ліцензією. Навчання, в основному, безкоштовне: студенти сплачують тільки семестровий внесок 100-150 євро – навіть у Баден-Вюртемберзі, де у вишах зі студентів-іноземців з-поза ЄС беруть 1500 євро за семестр. Хоча є і виключення: наприклад, два семестри підготовчих курсів у коледжі при Дрезденському технічному університеті коштують близько п’яти тисяч євро. Витрати на житло і харчування студент у будь-якому випадку бере на себе.

Підготовчі курси із профілем

Навчання в коледжі триває два семестри. Абітурієнтів розподіляють по курсах у залежності від обраної ними спеціальності та від тієї, яку вони вивчали на батьківщині. Програма всіх курсів включає вивчення німецької та англійської мов. Поглиблене вивчення інших предметів залежить від профілю. “Т-курси” – для майбутніх студентів технічних спеціальностей, математиків, хіміків і фізиків. “W-курси” – це загальна економічна підготовка. На “М-курсах” готують тих, хто вступатиме на медичні, біологічні і фармацевтичні спеціальності – абітурієнти вивчають у коледжі математику, фізику, хімію, біологію, інформатику. Літерами “S” и “G” позначені курси для тих, хто вивчає мови та гуманітарні науки, – абітурієнти відвідують курси з німецької та англійської мов, літератури, історії, соціології.

Викладання відбувається німецькою мовою, навіть якщо пізніше ви збираєтеся навчатися англійською. Вимога – знання німецької хоча б на рівні B1.

Як вступити до штудієнколлег

Спочатку абітурієнт має вибрати виш, у якому хотів би навчатися в Німеччині. Документи потрібно подавати безпосередньо до вишу або до служби з прийому заявок іноземних абітурієнтів Uni-Assist – якщо сам виш у себе на сайті просить звертатися саме туди. Залежно від того, скільки студент провчився у себе на батьківщині, його приймають відразу до вишу або відправляють до певного коледжу. Після одного-двох років навчання у виші на батьківщині навчальний напрямок в німецькому університеті і, відповідно, у коледжі буде залежати від того, що ви до цього вивчали.

Якщо абітурієнт отримав припис на навчання в коледжі, йому доведеться скласти вступні тести – з німецької мови і одного з профільних предметів (наприклад, з математики). Для впевненості краще пройти пробні тести, які коледжі розміщують на своїх сайтах. Але головне випробування чекає після закінчення навчального року – випускні іспити з німецької і профільних предметів (Feststellungsprüfung або FSP). Після складання цих іспитів абітурієнта зараховують до університету. Теоретично випускні іспити можна скласти і екстерном, не відвідуючи коледжу. На практиці ж це дуже складно.

Набір до більшості коледжів підготовки до ВНЗ проводиться два рази на рік – на зимовий та літній семестри. Строки подачі документів до коледжу дещо відрізняються від університетських – виші вказують їх на своїх сайтах. Орієнтовно це квітень-травень – для зимового семестру і жовтень-листопад – для літнього.

Залишити відповідь