Понеділок, 29 Квітня, 2024
АвторськеАналітикаПолітикаУкраїна

Виборчий фініш: битва аналізів та дебати навколо дебатів

До другого туру президентських виборів лишається трохи більше тижня і штаби обох фіналістів усіляко намагаються максимально ефективно використати цей час, аби схилити виборців на свій бік.

Цьогоріч ми стали свідками першої в історії України публічної здачі аналізів кандидатами у президенти, а також цілої серії емоційних відеозвернень про дебати…

“Будьте мужиком, приходьте на дебати”, – каже Порошенко Зеленському з монітора. Той у відповідь записує відеозвернення , в якому заявляє: “19 квітня на НСК “Олімпійський” відбудуться мої дебати з Порошенком. На цих дебатах я матиму можливість задати чинному президенту будь-які запитання. Наприклад, коли почнуться посадки, чому свинарчуки не за ґратами”. Він закликав громадян України запропонувати йому ті питання, які вони самі хотіли б задати Петру Порошенку.

Голова фракції “БПП” у Верховній Раді Артур Герасимов заявив, що Порошенко чекає Зеленського на дебати і 14, і 19 квітня.

Раніше кандидат у президенти Володимир Зеленський прийняв виклик Петра Порошенка зустрітися на дебатах, але озвучив свої умови – це має бути стадіон НСК “Олімпійський”, а кандидати мають здати аналізи, бо українці повинні мати здорового президента.

Порошенко погодився на умови і 5 квітня кожен із кандидатів окремо здав аналізи. Пізніше Порошенко також пройшов тести на алкогольну та наркотичну залежність у Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Зеленський це робити відмовився. Чому? Питання відкрите…

Головний лікар Київської міської наркологічної клінічної лікарні “Соціотерапія” Володимир Ярий днями розповів  про результати аналізів Петра Порошенка. “Ми дослідили сечу. Це було зроблено ще на стадіоні Олімпійський. Жодних психоактивних речовин знайдено не було”, – повідомив він. “Після цього, впродовж 1 години 40 хвилин ми зробили дослідження за допомогою газового хроматографа – дослідження крові на наявність алкоголю. Він також був відсутній”, – додав лікар.

Своєю чергою Володимир Зеленський оприлюднив результати аналізів на своїй сторінці Facebook.

Згідно з результатами, в його крові не знайдено таких наркотиків як метамфетаміни, метадон, амфетаміни, барбітурати, кокаїн та опіати.

Водночас користувачі соцмереж помітили, що датою здачі аналізів в документах вказано 2 квітня, а не 5 квітня, коли кандидат їх здавав.

Пізніше медичний центр Eurolab, який приймав кров у Зеленського, перепросив за неправильно вказану дату.

“Після забору крові пробірка надходить до відділу пробопідготовки та сортування матеріалу, де працівником реєструється дата отримання матеріалу. Працівник відділу помилково замість цифри 5 натиснула 2. Просимо врахувати хвилювання співробітника”, – повідомили на сторінці Eurolab в Facebook. Сам кандидат назвав цей випадок “казусом”.

Речник передвиборчого штабу Петра Порошенка Олег Медведєв зазначив, що президент поставився серйозно до здачі аналізів на відміну від Володимира Зеленського.

Він зауважив, що пан Зеленський не здав на експертизу волосся, яке необхідне для визначення наркотичної залежності людини. “Ми вважаємо, що кандидат Зеленський не виконав своєї обіцянки і не здав аналізи так, як це передбачено медичними протоколами”, – сказав пан Медведєв.

“Якщо сам запропонував цю історію з аналізами… то він має здавати аналізи не понарошку, а всерйоз, і не вибірково, а все, що належить за медичним протоколом”, – додав він.

Тож у команді пана Порошенка закликали пана Зеленського “зняти це питання якнайшвидше”.

Втім, абстрагуємося від аналізів  і поцікавимося у відомого політолога Віктора  Небоженка чи можуть якось вплинути на кінцевий результат власне дебати?

Пане Вікторе, як можуть змінити електоральну мапу грядущі дебати?

Команда Зеленського, за «надсекретними» (іронізую) даними не збирається вступати в діалог з більш досвідченим демагогом і сильним політиком Порошенком. Але якщо така дискусія і буде, команда Зеленського спробує перетворити її в такий собі народний обвинувальний трибунал проти Порошенка. У Порошенка можуть бути сильні відповіді, але йому будуть говорити про те, як розцвітала корупція і так далі. І все. Від Зеленського ніхто не чекає політичної дотепності або потужної риторики, так що особливих розчарувань не буде. Але мені здається, що не буде і цього батла. Та й навіщо Порошенко 30 хвилин приниження з пред’явленням йому списку злочинів різних «свинарчуків» і «кононенків». Вони тягнуть його на дно, хоча залишаються його друзями. А команда Зеленського буде звинувачувати, а не обмінюватися в рамках питання-відповідь.

Чому у нас за роки незалежності так і не сформувалася культура дебатів за змістом, а не за формою?

Річ у тім, що дебати – це вторинне по відношенню до програм, до яких у нас склалася вкрай низька культура. Більше дивляться на особистість: як виглядає, яка краватка, як відповів, як посміхається або злиться і так далі. Це частина української політичної культури. Тому візуалізація і артикуляція програм в дебатах у нас не є цінністю. У нас дійшло вже до того, що змагаються не кандидати, а їхні аналізи …

Чи бачите ви наразі протестні іскри в суспільстві?

Звичайно. Мова ж про те, що українці не в захваті ні від Порошенка, ні від Зеленського. Одного вони не знають, а іншого занадто добре знають. Один невідомо яким буде, а інший вже занадто наслідив. Це все протести і вибори були приводом, щоб висловити ці протести. Для цього люди колись і придумали виборчі кампанії, щоб знижувати градус «вуличного» протесту або каналізувати його в інституційні публічні форми. Те, що чинний президент поки що програє говорить про те, що рівень напруги в суспільстві дуже високий. Він просто не переходить межі, тому що є така, скажімо так, гра для народу як вибори.

Залишити відповідь