Четвер, 28 Березня, 2024
АвторськеВ КиєвіСуспільство

Штабе Зеленського, знайомтеся: це незаконна забудова, і вона претендує на вашу увагу

Сьогодні, 12 квітня, активісти навідалися до штабу напівфіналіста цьогорічних президентських перегонів Володимира Зеленського. Вони переслідували дві мети: по-перше, переконатися, що штаб Володимира Зеленського – це не голограма, а хоч якісь реальні люди, а по-друге, донести свою позицію. «Ми не побачили в його програмі пункту про збереження історичної спадщини та природного середовища, – говорить активістка Лідія Гончаренко, організаторка акції. – Натомість дуже великий пункт про розвиток інвестицій та про те, що треба звільнити бізнес від перевірок». Що на практиці означає такий підхід, активісти знають дуже добре. Тому вирішили відразу зробити попереджувальний постріл.

Отже, до штабу Зеленського прийшли активісти проти незаконних забудов – люди, котрі реально зіткнулися з цим явищем на своїх вулицях, у дворах. «Коли приходять особи без документації і починають руйнувати історичну спадщину, як це було на вулиці  Бульварно-Кудрявській (Львівська площа), де жителі мучаться від висоток, і будинки тріщать, – розповідає Лідія Гончаренко. – Чи на Бахмацькій, 20, де житель – от сьогодні прийшов – ходить скрізь і не може знайти правди вже більше 6 років: будинок тріснутий, балкони зрізані, примурована висотка. Це парк Малишка, це Биківня, це десятки забудов, які ми представляємо – не всі могли прийти в робочий день».

Штаб вирішив за краще не пустити активістів усередину – мовляв, у нас тісно, та й люди працюють, набираючи спостерігачів, тому не будемо їм заважати – а вийшов сам. В особі Ігоря Йосиповича Орлова, довіреної особи кандидата. Йому було пояснено (принаймні озвучено) важливість проблеми та вручено кілька заяв, зокрема від ГО «Барви життя» з перерахуванням проблемних забудов і територій. «Володимир получить їх особисто, і його юристи будуть читати, будуть дивитися, будуть свою стратегію розроблювати, що з цим всім робити і як допомогти людям», – запевнив Ігор Орлов.

«Як це буде – поки що ніхто не знає, – прокоментувала результати зустрічі Лідія Гончаренко. – Але ми як реалісти розуміємо, що все залежить тільки від нас – від того, якою буде активність людей. Ми тільки вручили заяву і сподіваємося, що ну хоча би до Зеленського донесуть, і він зверне на ці питання увагу».

Активісти говорять, що подали заяви, але ніяких ілюзій не мають – просто треба ж було бодай нагадати, що достатньо дотримуватися чинних законів у цій царині. Однак якщо це не входить у плани кандидата, то його ніхто не зможе примусити дбати про дотримання конституційних прав громадян. Хіба що ті ж активісти, які висловили готовність продовжити боротьбу, підвищуючи її градус аж до революції. «Ми будемо проводити акції згідно Конституції, будемо мирно штурмувати офіси та кабінети», – пообіцяла Лідія Гончаренко.

Ігор Орлов, довірена особа кандидата

Наостанок Ігор Орлов попросив активістів про підтримку на виборах – аби дати можливість Зеленському проявитися. Активісти ентузіазму не виявили: вони однаково боротимуться за закон і порядок із будь-якою владою, яка не справляється зі своїми обов’язками. На всіх рівнях, починаючи з місцевого і до найвищого. Так що Зеленський, котрий у своїй програмі навіть пунктиром нічого не означив щодо довкілля та історичної спадщини, матиме неприємний сюрприз у разі обрання.

І ніби навмисне під самим штабом Зеленського роздавали агітаційні матеріали його опонента. Мабуть, щоб нагадувати працівникам, що рано вважати, що схопили Бога за бороду.

P.S. Користуючись нагодою, ми спробували взяти у представника кандидата Зеленського контакти його невловимої прес-служби. Однак на отриманій таким чином візитці був лише і-мейл, на який, як уже переконалися співробітники не одного ЗМІ, марно слати запити. Пояснити, чому прес-служба не реагує на листи (і для чого вона в такому разі взагалі потрібна), Ігор Орлов також не зміг.

Залишити відповідь