Понеділок, 13 Травня, 2024
Україна

Україна готова гарантувати безпеку транзиту газу в ЄС

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розцінює будівництво газопроводу Nord Stream 2 як новий вид російської гібридної зброї проти країн Європи

Про це він заявив під час спільної з прем’єр-міністром Словацької Республіки Петером Пеллегріні прес-конференції у Братиславі, повідомляє  Укрінформ.

“Ми розглядаємо сьогодні Nord Stream 2 не просто як проект газотраспортної системи, а це новий вид російської гібридної зброї проти країн Європи. Звісно, Україна та Словаччина мають право і повинні залишити за собою статус країн транзитерів, але разом із цим статусом ми є гарантом безпеки постачання газу до європейських країн”, – сказав Гройсман.

Він наголосив, що ситуація, яка склалася з Україною, чітко показала, що Росія за жодних умов не зможе гарантувати безпеку транзиту через треті маршрути. “А Україна та Словаччина та європейські партнери через використання ГТС України це здатні забезпечити”, – підкреслив глава уряду.

Гройсман нагадав: коли Україна потребувала газової підтримки, уряду на чолі з Арсенієм Яценюком вдалося домовитися зі Словаччиною та міжнародними партнерами про реверсне постачання газу, що врятувало країну та зменшило залежність від РФ. “Сьогодні цей канал надходження газу для нас є дуже важливим, забезпечує нас енергетичним ресурсом і підсилює нашу енергетичну безпеку”, – зазначив прем’єр-міністр України.

У свою чергу Пеллегріні наголосив, що словацькі компанії зацікавлені в участі у роботі майбутнього консорціуму з управління газотранспортною системою України і планують брати участь у реконструкції ГТС.

Залишити відповідь