Субота, 20 Квітня, 2024
НаукаЦікаве

Зіткнення не уникнути

Теперішні мешканці Землі повинні бути готовими до зіткнення планети із великим метеоритом, яке ймовірно може статися протягом їхнього життя, повідомляє Independent, посилаючись на доповідь очільника НАСА Джима Брайденстайна.

Під час міжнародної конференції, присвяченій проблемам захисту планети від космічних тіл, він розповів, що небезпечні астероїди пролітають повз Землі доволі часто, та й удари метеоритів не є поодиноким явищем.

НАСА, за словами пана Брайденстайна, веде велику роботу щодо убезпечення планети та її мешканців. “Те, що ми робимо – дуже серйозна річ”, – наголосив він. – “Ми повинні переконатися, що й люди розуміють – йдеться не про Голлівуд та його фільми”.

Очільник НАСА розповів, що у день, коли великий метеорит впав в озеро в Челябінській області Росії, а це сталося в 2013 році, вибух, який він спричинив, пошкодив понад 7000 будівель. Але у той самий день доволі близько від Землі пройшов ще один, ще більший астероїд. “Нам пощастило, що він не влучив у Землю”, – вважає пан Брайденстайн.

За прогнозами НАСА, цей самий астероїд пролетить повз нашої планети знову в 2123 році.

Independent додає, що в НАСА існує спеціальна програма по виявленню і відстеженню космічних об’єктів, які можуть становити загрозу існуванню Землі. Наразі, зареєстровано близько 25 тисяч таких об’єктів, і сьогодні НАСА відстежує лише третину з них.

Втім, свою промову пан Брайденстайн закінчив оптимістичною нотою. “Ми знаємо, що у динозаврів не було космічної програми. Але у нас вона є і ми повинні її використовувати”, – цитує його Independent.

Залишити відповідь