Четвер, 25 Квітня, 2024
АвторськеПолітика

Булава, так булава: як проходили інавгурації українських президентів

Сьогодні новобраний президент Володимир Зеленський пройде процедуру інавгурації, після чого вступить у свої права. «Новини» згадували, як проходило приведення до присяги інших українських президентів – попередників Зеленського.

Отже, оскільки нинішній президент України – вже шостий, процедура інавгурації відпрацьована до дрібниць. Церемонія відбувається за затвердженим протоколом. Урочисте засідання проходить у Верховній Раді за участю запрошених гостей та іноземних делегацій. Обраний президент виходить на трибуну, кладе руку на Конституцію України та Пересопницьке Євангеліє і промовляє клятву. Після цього підписує текст присяги, передає голові Конституційного суду, який підтверджує, що президент приніс присягу та вступив на посаду. Це не єдина роль голови КС. Після того, як текст підписаної присяги передається голові Верховної Ради, а голова ЦВК вручає президенту посвідчення, голова Конституційного суду передає гаранту символи влади – колар (чоловічу прикрасу у вигляді кол’є), гербову печатку, булаву та президентський штандарт.

Потім новообраний президент зачитує з трибуни інавгураційну промову, займає місце у залі, а голова Ради оголошує про відставку Кабінету міністрів. Після цього церемонія інавгурації оголошується закритою – її завершує виконання державного гімну.

Найскромніша інавгурація була у Леоніда Кравчука. По-перше, вона пройшла дуже швидко після оголошення результатів виборів – через три дні. По-друге, Кравчук не міг присягати на Конституції, адже Основного закону України тоді не існувало. Тоді запропонували приносити присягу на Пересопницькому Євангелію, що стало доброю традицією для всіх його попередників. А оскільки затвердженого тексту гімну України теж не було, хор Верьовки заспівав «Боже, великий, єдиний». Скромною була церемонія і за участю іноземних гостей – були лише посли Польщі та Канади.

Леонід Кучма після перемоги на виборах 1994 року теж мав скромну церемонію. Настільки скромну, що йому забули винести ошатне крісло глави держави, і він змушений був сидіти на звичайному кріслі спікера.

А от друга інавгурація Леоніда Кучми була більш урочистою. Вона була досить незвичайною, адже відбувалась не у Верховній Раді, а у палаці «Україна». Одна з версій такого рішення екс-президента – непрості стосунки між ним та тодішнім головою Верховної Ради Олександром Морозом. Перенесення місця принесення присяги розлютило деяких депутатів, і вони проігнорували церемонію.

Віктору Ющенку довелося вимовляти текст присяги двічі. Перший раз – після другого туру виборів, у листопаді 2004 року. Хоча за попередніми підрахунками голосів перемагав його суперник Віктор Янукович, у команді Ющенка вважали, що відбулися масові фальсифікації, а справжній президент – саме Ющенко. Втім, екс-спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що принесення присяги – нелегітимне.

А справжня, офіційна інавгурація Віктора Ющенка відбулась 23 січня 2005 року. Після урочистої частини у залі парламенту Ющенко вийшов на Майдан, який фактично і зробив його президентом. Там він приніс неформальну присягу ще раз. До речі, на приведення до присяги Віктора Ющенка з’їхалася рекордна кількість закордонних гостей – 64 делегації з різних країн.

Віктору Януковичу довелося проходити інавгурацію у фактично порожній сесійній залі. Опозиційні фракції на чолі з БЮТ Юлії Тимошенко, яка програла президентські вибори, демонстративно проігнорували приведення Януковича до присяги. Урочисте засідання мало не обернулося скандалом. Спочатку перед Януковичем закрилися важкі дерев’яні двері парламентської зали – їх ніхто не притримав для новообраного президента. Потім, під час вручення посвідчення президента України Янукович не віддав його солдату караулу, як це передбачено процедурою, а сховав до кишені.

Ukraine’s President-elect Petro Poroshenko shows the presidential seal during his inauguration ceremony in the parliament hall in Kiev June 7, 2014. Poroshenko took the oath on Saturday as Ukraine’s president, buoyed by Western support but facing an immediate crisis in relations with Russia as a separatist uprising seethes in the east of his country. REUTERS/Anastasia Sirotkina/Pool (UKRAINE – Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Не обійшлося без інцидентів і під час інавгурації п’ятого президента – Петра Порошенка. Церемонія проходила у спекотний червневий день 2014 року. Один з солдатів караулу, що стояли в очікування глави держави, зомлів просто перед тим, як Порошенко зайшов до парламенту. Після інавгурації президент спеціально поцікавився здоров’ям караульного.

Сама церемонія відбулася у залі Верховної Ради, після чого Петро Порошенко також вийшов на Софійську площу, де урочисто прийняв командування збройними силами.

Як відбудеться інавгурація Володимира Зеленського, дізнаємося вже зовсім скоро. Як відомо, у його команді заявили, що все пройде за звичайною процедурою, але будуть «фішечки». Сам Зеленський запросив українців до Маріїнського парку – вочевидь, він планує вийти до людей після офіційної церемонії у Верховній Раді.

Залишити відповідь