П’ятниця, 29 Березня, 2024
АнонсиКультура

Куди піти 22 травня

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-jazz-in-kyiv-alex-pavlo-quartet.jpg

Концерт Alex Pavlov Quartet «Mindfulness»

Концерт авторської музики гітариста, лідера проекту, Олександра Павлова. Програма створена у найкращих традиціях європейського джазу. У майбутньому музиканти планують записати її та видати як платівку.

Дмитро Александров – саксофон

Олександр Павлов – гітара

Олександр Ємець – контрабас

Павло Галицький – барабани

Час: 20.00.

Місце: Music Space MK (вул. Богдана Хмельницького, 57б).

Вартість: 200 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-pinchuk-art-centre-kino.jpg

Показ фільму «Лічба»

PinchukArtCentre запрошує на третій показ у межах фільмової програми «Ландшафти пам’яті» від фестивалю кіно та урбаністики «86».

Документальний фільм «Лічба» (2015, США, 111 хв.) складається з п’ятнадцяти пов’язаних між собою розділів, зафільмованих у різних містах світу від Нью-Йорка до Москви та Стамбула. Це яскравий знімок сучасного життя, що поєднує міську симфонію, фільм-щоденник та інтимно-політичний есей. Режисер фільму Джем Коен вимірює вуличне життя, підмічаючи не лише засилля камер та надмір будівництва, а й спротив цим явищам та його примари в музиці. Спродюсувала картину музикантка Патті Сміт.

Джем Коен – нью-йоркський режисер-документаліст. Його фільми належать до колекцій Музею сучасного Мистецтва (MoMA) та музею Вітні. Співпрацював із письменником Люком Санте та з низкою музикантів і гуртів, серед яких: Fugazi, Патті Сміт, Террі Райлі, Godspeed You Black Emperor!, Джил Шагам, R.E.M., Вік Чеснатт і The Ex.

Мова показу – англійська з українськими субтитрами.

Час: 20.00.

Місце: PinchukArtCentre (вул. Велика Васильківська, 1-3 / вул. Басейна, 2).

Вартість: вхід вільний, реєстрація.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/04/afisha-kyiv-Kyiv-State-Symphony-Orchestra.jpg

Концерт «Ricercar»

Парадоксальним чином у назву німецької програми потрапило італійське слово, яке перекладається як «вишукувати». Воно ідеально передає дух німецько-австрійської традиції, схильної до ґрунтовних, в’їдливих досліджень навіть у найромантичніших своїх проявах.

Kyiv State Symphony Orchestra / Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України

Дириґент – Луїджі Ґаджеро

Солістка – Діана Чубак (фортепіано)

Програма буде представлена за партнерської підтримки благодійного фонду VERE MUSIC FUND, який надає молодим українським музикантам гранти для участі у міжнародних конкурсах та майстер-класах.

Програма:

Йоганн Себастьян Бах / Антон фон Веберн. Фуга (Ричеркар)

Антон фон Веберн. Симфонія ор. 21

Ріхард Вагнер. Увертюра і Смерть Ізольди з опери «Трістан та Ізольда»

Людвіг ван Бетховен. Концерт для фортепіано з оркестром № 3

Час: 19.00.

Місце: Будинок Звукозапису Українського Радіо (вул. Л. Первомайського, 5б).

Вартість: 100 – 500 грн.

https://kyiv-online.net/wp-content/uploads/2019/05/afisha-kyiv-musei-knyhy-i-drukarstva-ukrainy.jpg

Виставка «Звитяжець української медієвістики»

Виставка побудована на матеріалах Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, Музею книги і друкарства України, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Леонід Махновець (31.05.1919 – 19.01.1993) – д.ф.н., дослідник давньої української літератури, історик, перекладач, археолог, бібліограф. Удостоєний Національної премії імені Тараса Шевченка 1990 р. за переклад українською мовою та підготовку науково-довідкового апарату «Літопису руського» (К., 1989).

За понад півсторіччя наукової роботи Л. Махновець підготував 4 монографії, упорядкував і прокоментував кілька збірників творів давньої літератури, працював над першим і другим томами «Історії української літератури: у 8 т.» (К., 1967), є автором кількасот наукових розвідок, статей, публікацій та рецензій, окремі з яких надруковані під псевдонімом Леонід Озерний.

У полі зору Л. Махновця перебувала і гумористично-сатирична спадщина XVI–XVIII ст. Цій темі присвячено книги: «Давній український гумор і сатира» (1959), «Українські інтермедії XVІI–XVIII ст.» (К., 1960), «Сатира і гумор української прози XVI—XVIII ст.» (К., 1964).

Знаковою подією у літературознавстві стала поява видання «Григорій Сковорода» (К., 1972), у якому автор на основі архівних документів подав невідомі раніше факти до життя і творчості українського поета і філософа.

На виставці, присвяченій 100-річчю від дня народження Л. Махновця, експонуватимуться праці та архівні документи науковця з колекції Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, з-поміж яких і робочий примірник «Літопису руського», рукописна збірка перекладів (1942), передмова до публікації творів Володимира Мономаха (1985), план статті «Із досвіду роботи над перекладанням Слова о полку Ігоревім» (1985), варіанти бібліографії праць вченого-медієвіста (1968, 1975 рр.), «Невиголошене слово при одержані премії 9.ІІІ.1990» тощо.

Історико-літературні зацікавлення Л. Махновця відображають книжки з бібліотеки науковця, а дарчі написи на багатьох примірниках розкривають коло його спілкування. Епістолярна спадщина Л. Махновця представлена листами О. Білецького, М. Гудзія, В. Адріанової-Перетц, А. Ніжець, Д. Лихачова, дружини Г.Соколовської та ін.

Експозицію виставки увиразнюють світлини вченого, надані Інститутом літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України та з приватної колекції Я. Мишанича. Також графіка В. Юрчишина до «Літопису Руського» та роботи В. Лопати до «Слова о полку Ігоревім» з колекції Музею книги і друкарства України.

Доповнюють виставку рушники Київщини із Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Час: 10.00.

Місце: Музей книги і друкарства України (вул. Лаврська, 9).

Вартість: вхід за музейним квитком.

Залишити відповідь