Вівторок, 12 Березня, 2024
АвторськеАналітика

Луценко, Лещенко, Джуліані: як Україну втягують в американські чвари

Генпрокурор Юрій Луценко і депутат Сергій Лещенко обмінюються взаємними звинуваченнями щодо втручання у внутрішню політику США. Про що йдеться і чим це загрожує

Несподівано оголошена та так само несподівано скасована зустріч колишнього мера Нью-Йорка, а нині приватного адвоката президента США Рудольфа Джуліані із новообраним президентом України Володимиром Зеленським стала приводом для справжнього скандалу. Це й не дивно, адже причиною скасування візиту до Києва юрист Трампа назвав наявність в оточенні Зеленського людей, які є “ворогами президента США”. Джуліані навіть вказав на одного з них – народного депутата України Сергія Лещенко, який підтримує новообраного президента.

Слідами Байдена

Американська газета New York Times стверджує, що задачею Джуліані у Києві було, зокрема, стимулювати проведення розслідування щодо роботи сина колишнього віце-президента США Джо Байдена у “газовій компанії, яка належить українському олігарху”. Йдеться про холдинг Burisma екс-міністра екології України Миколи Злочевського, в якому Хантер Байден – син політика – був членом ради директорів.

Сам Джо Байден 25 квітня офіційно оголосив про свій намір балотуватися на пост президента США у 2020 році. Байдена називають одним з фаворитів на майбутніх праймеріз, на яких визначатиметься, хто стане опонентом Трампа на майбутніх виборах від демократів. Дональд Трамп вже закликав розслідувати діяльність Хантера Байдена в українській компанії.

Колишній віце-президент США Джо Байден

Колишній віце-президент США Джо Байден буде конкурентом Дональда Трампа на виборах у 2020 році

Трамп, зокрема, закидав Джо Байдену тиск на українську владу з метою відставки генпрокурора Шокіна, відомство якого вело розслідування проти Burisma. Щоправда, цього тиску не спростовував й сам Байден. На початку 2018 року в коментарі “Голосу Америки” він не лише згадав Шокіна нецензурним виразом, але й визнав, що відставка Шокіна була умовою надання України одного мільярда доларів кредитних гарантій.

Політична “реанімація”

Після відставки Шокіна та призначення на посаду генпрокурора Луценка справи проти Злочевського були закриті. Як сказав чинний голова ГПУ  в інтерв’ю New York Times, у справі про несплату податків Burisma компенсувала недоплачені податки і сплатила штрафи, що дозволило уникнути кримінальної відповідальності, а справа про видачу Злочевським ліцензій своїм фірмам була закрита Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП). 

Своєї цікавості щодо продовження розслідування проти Злочевського Джуліані не приховував, і саме це він називав метою своєї зустрічі із новообраним президентом. “Я прошу їх провести розслідування, яке вони вже ведуть і яке інші люди радять їм припинити. А я маю намір дати їм підстави не припиняти його, тому що ця інформація буде дуже корисна моєму клієнту і може виявитися корисною нашому уряду”, – наголосив юрист Трампа.

Раніше Луценко вже заявляв американським ЗМІ, що представники американського посольства тиснули на нього та вимагали не проводити розслідування щодо окремих осіб. І хоча у Державному департаменті США назвали слова генпрокурора “відвертою вигадкою”, 7 травня стало відомо, що американську посолку у Києві Марі Йованович відкликали до Вашингтона. Попри запевняння у тому, що “так було заплановано завчасно” і дата від’їзду співпадає із передачею президентської влади в Україні, у своєму коментарі для DW заступник Інституту світової політики Микола Бєлєсков не виключає, що саме незадоволення адміністрації Трампа діями Йованович і призвело до завчасного відкликання посолки. “Це не схоже на планову ротацію, яка ніколи раніше не була прив’язана до зміни президента у країні”, – запевнив експерт.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко

Юрій Луценко хоче реанімувати справу проти Миколи Злочевського

“Ворог” Трампа

У New York Times стверджують, що ще однією справою, якою у Києві мав намір поцікавитися Джуліані, є походження матеріалів для розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання в американські вибори. Однак у інтерв’ю каналу Fox News він зазначив, що в оточенні Зеленського є люди, які є “ворогами Трампа”. При цьому Джуліані згадав прізвище народного депутата Сергія Лещенка, який оприлюднив так звану амбарну книгу Партії регіонів, що стала приводом для засудження політтехнолога президента США Пола Манафорта.

Сам Лещенко у своєму блозі на “Українській правді” запевнив, що не є ворогом Трампу, а лише викривав корупцію. Джуліані ж був дезінформований генпрокурором України Юрієм Луценком. “Щоб вони (американці – Ред.) його захистили від відставки, Луценко придумав історію про те, що екс-віце-президент США Байден в інтересах свого сина тиснув на Генпрокуратуру з метою закрити справу проти екс-міністра екології Миколи Злочевського та його газової компанії “Бурізма”, – написав Лещенко у блозі.

Однак у підсумку скасування візиту Джуліані до Києва політичний оглядач Микола Бєлєсков вважає навіть більшим позитивом, ніж його приїзд в Україну. “Найгірше, що зараз може зробити новообраний президент – це дати втягнути себе у внутрішньополітичні розборки американських політиків та поставити таким чином під загрозу двопартійний консенсус щодо підтримки України”, – зазначив експерт.

Залишити відповідь