Середа, 24 Квітня, 2024
Політика

Сенат США підтримує демократичні зміни в Україні

Комітет із закордонних відносин Сенату США розглянув і рекомендував до прийняття у повному складі верхньої палати Конгресу резолюцію, в якій підтримуються демократичні зміни.

Про це повідомляє посольство України в США.

У резолюції йдеться про те, що Сенат США вітає досягнутий Україною прогрес. Зокрема, наближення країни до євроатлантичних норм і стандартів, посилення боєготовності Збройних Сил України та їх сумісності з критеріями НАТО, а також створення автокефальної Православної церкви України. 

“Підтверджується незмінна відданість уряду США підтримці  зусиль української влади щодо впровадження демократичних і ринкових реформ, відновлення територіальної цілісності держави, а також надання додаткових летальних і нелетальних видів допомоги для зміцнення обороноздатності України “на землі, в морі і в повітрі”, – йдеться у повідомленні.

У документі наголошується на важливості продовження реформ в Україні, що спрямовані на боротьбу з корупцією, а також побудова міцної і вільної економіки, утвердження демократії та верховенства права.

Сенат США також закликав Кремль негайно звільнити членів екіпажу захоплених у Керченській протоці суден українських ВМС як таких, що підпадають під дію Женевських конвенцій 1949 року і висловлюється підтримка всім українським політичним в’язням, що містяться в РФ і підконтрольних їй територіях на основі сфабрикованих обвинувачень.

Також засуджуються триваючі дестабілізуючі дії РФ щодо України, наголошується на необхідності збереження жорсткого режиму санкцій проти Росії, а також підтверджується Декларація Держдепартаменту США про невизнання незаконних спроб РФ анексувати український Крим.

У резолюції зазначають, що газопровід “Північний потік – 2” представляє значну загрозу безпеці Європи, спрямований на підрив економічної стабільності України і посилення її уразливості перед подальшими російськими військовими інтервенціями.

Резолюція внесена на розгляд верхньої палати Конгресу США співголовами Сенатського українського кокуса, сенатором-республіканцем Робертом Портманом і демократом Річардом Дурбіном. Її співавторами є більше двох десятків сенаторів від Республіканської та Демократичної партій.

Залишити відповідь