Субота, 20 Квітня, 2024
АвторськеАналітикаПолітикаУкраїна

ЗЕ та його команда

Політичні очікування 25 % реалістично налаштованих українців на жаль справджуються. Лише за добу від інавгурації новоспеченого президента суспільство  вже отримало змогу оцінити «новизну» його кадрової політики.

Перші кадрові призначення Зеленського і спосіб для цього вибраний  засвідчили, що він не має великого бажання йти за буквою закону. А неконституційне  рішення про розпуск Верховної Ради і взагалі розвіяли сумніви щодо його намірів  гарантувати дотримання норм Основного Закону України.

Недарма на вчорашньому позачерговому засіданні голова ВР Андрій Парубій цілком прозоро  нагадав, що в нашій країні вже був президент, який починав з порушення  Конституції.

Зовсім недавно нападки щодо впливу  друзів і давніх бізнес-партнерів Петра Порошенка на політичне і економічне життя країни були однією з топових тем передвиборчої кампанії Зеленського. Але вчора свої призначення, напевне вважаючи, що набрані 73% дають йому права понад законом, новий гарант почав з приведення на посаду глави Адміністрації президента Андрія Богдана. Багаторічного адвоката олігарха Коломойського, який юридично обслуговував студію «95 квартал» і самого Зеленського  вже більше п’яти років.  

І якщо й не зважати на очевидний у цьому випадку конфлікт приватних і державних  інтересів, то ігнорувати порушення вимог «Закону про очищення влади» – неспростовне зухвальство.

Професійні якості і досвід Богдана особливих сумнівів не викликають. Йому 42 роки. Він жив і навчався у Львові, де і здобув вищу юридичну освіту. Там же у 2001 році отримав свідоцтво адвоката.

Продовжив свою кар’єру вже в столиці, де з часом став керуючим партнером об’єднання “Адвокатська фірма “Юридичні радники”. За даними ЗМІ, окрім адвокатської роботи, був також помічником судді Київського апеляційного суду.

У 2007 року балотувався до Верховної Ради по списках блоку “Наша Україна – Народна самооборона” (хоча, як зазначається на сайті ЦВК, до жодної партії не входив), але зважаючи на  93-й номер у списку, депутатом так і не став.

На початку 2008 року тодішній міністр юстиції Микола Оніщук призначив Андрія Богдана своїм заступником з питань боротьби з корупцією. Після приходу до влади Віктора Януковича залишився в уряді. У березні 2010 року став заступником міністра Кабінету міністрів України та урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики.

Пізніше цю посаду ліквідували, однак у 2013 році прем’єр Микола Азаров знову призначив Андрія Богдана уповноваженим Кабміну в сфері антикорупційної політики. Після перемоги Революції Гідності та відставки уряду Азарова у березні 2014 року Андрія Богдана звільнили.

І саме  тісна співпраця в урядовій команді режиму Януковича стали підставою для його люстрації за прийнятим у 2014 році Законом «Про очищення влади». Але адвокат олігарха , незважаючи на свою фахову обізнаність, перепоною для зайняття посади очільника АП  це чомусь не вважає.

“Наші попередники приймали цей закон так, що голова АП та його заступники виведені з-під державної служби. Якщо я можу займати посаду на території України, то це або голова АП, або його заступники”, – заявив він, коментуючи своє призначення.

Ще один новопризначений в АП заступником голови Руслан Рябошапка в коментарі журналістам заявив, що глава АП Андрій Богдан не підпадає під закон про люстрацію.

“Закон про очищення влади поширюється на посади в органах державної влади. Адміністрація Президента не є органом державної влади, в Адміністрації немає ніяких владних повноважень, тому закон про люстрацію не поширюється на будь-які посади в АП, крім тих, які є в апараті”, – наголосив досвідчений юрист.

Він зазначив, що глава і його заступники не мають посад в апараті  АП, не є державними службовцями і не виконують ніяких владних повноважень.

“Тому закон про люстрацію абсолютно чіткий – позиція глави Адміністрації не підпадає під його межі”, – підсумував Рябошапка.

На що політолог Віктор Уколов у своєму Фейсбук іронічно відзначив:

Цікаво чи Руслан Рябошапка вміє читати? Бо в законі “Про очищення влади” чорним по білому написано, що голова АП (А. Богдан) підпадає під люстраційну перевірку.

“Стаття 2. Посади, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації)

1. Заходи з очищення влади (люстрації) здійснюються щодо:

5) Глави Адміністрації Президента України, Керівника Державного управління справами, Керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України, Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, їх перших заступників, заступників”.

А з більш розгорнутого коментаря Мінюсту, де  чітко і по пунктам розкладено цю ситуацію, вже цілком зрозуміло, що заяви Богдана і Рябошапки є цілковитою брехнею.

В коментарі, оприлюдненому заступником  міністра Сергієм Пєтуховим  у Facebook було зазначено, що посада глави Адміністрації президента прямо вказана в ч. 5 ст. 2 Закону України “Про очищення влади”, яка підлягає люстрації. Її статус відповідно до закону “Про державну службу” не має значення, оскільки вона безпосередньо вказана в тексті закону про люстрацію. При цьому він нагадав, що такі ж   обмеження поширюються на прокурорів і суддів, які також не є держслужбовцями.

“Якщо хтось вважає люстраційний закон несправедливим, то це не звільняє його від обов’язку його виконувати, – заявив Пєтухов.

Він також уточнив, що в реєстрі люстрованих осіб є списки людей, які були звільнені після прийняття закону в рамках його виконання. Тих, хто підпадає під положення закону, але позбулися посад до його прийняття, не вносили до реєстру, але на них також поширюється заборона займати державні посади до 2024 року, як і на внесених до реєстру.

Андрій Богдан

Богдан же потрапив під закон про люстрацію тому, що він двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики за часів президентства Віктора Януковича. А ця посада входить до переліку тих, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади, – підсумував чиновник.

Цікавим в контексті зв’язків  Богдана  є  також його останні слова у виступі на телеканалі 112 про те , що   після перемоги на виборах Володимира Зеленського олігархи вже не будуть керувати Україною.

Крім цього, він там же  зазначив, що на сьогоднішній день “олігархи хочуть однакових правил гри з іншими громадянами”.

“Точно вже олігархи не керують країною, як раз вибори це поміняли. Чи будуть вони впливати на життя суспільства? Точно не через адміністрацію президента. І я, як ніхто в цій країні, можу вам сказати: мені здається, що олігархи вже хочуть однакових правил гри з іншими громадянами. Адже як тільки ти починаєш думати, що найкращий і найрозумніший, у тебе починаються проблеми “, – стверджує глава АП Зеленського.

І це при тому, що від самого початку президентської кампанії Зеленського поінформовані ЗМІ небезпідставно  називали Богдана  “куратором Коломойського” у “Зе-штабі”.

Звичайно ж у  у самому штабі це послідовно заперечували. Зокрема, на питання BBC News Україна про те, чи є представники Ігоря Коломойського у команді Володимира Зеленського керівник його штабу Іван Баканов відповідав: “Ні, мені про таку людину невідомо. Ви маєте на увазі Андрія Богдана? Він юрист, немає питань”.

Які саме функції виконує Андрій Богдан, у команді не пояснювали. А політконсультант Володимира Зеленського і прес – представник його штабу Дмитро Разумков лише відзначав, що “ключових позицій” у нього немає, а сам він “допомагає по юридичним питанням”.

За тодішніми  словами Разумкова, Андрій Богдан є “давнім товаришем” Володимира Зеленського. А як же тоді анонсована боротьба з «кумівством» і висування на ключові посади в країні кращих і незаангажованих фахівців?

Отже  гебельсівська маніпуляція фактами заради власної політичної доцільності продовжує,  як із самого початку  передвиборчої кампанії  бути робочим трендом  діяльності ЗЕ – команди.

 До речі, за даними поінформованих джерел в оточенні нового президента України спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер настійно рекомендував главі держави не призначати Андрія Богдана на посаду глави Адміністрації президента.

Як стало відомо, Волкер телефонував Зеленському з порадою не призначати Богдана на посаду, з огляду на його тісний зв’язок  з олігархом Ігорем Коломойським. Зеленський зробив незначну паузу на роздуми, проте врешті своїм  указом продемонстрував, що не змінив цього рішення.

І певно «помилявся» політолог Кость Бондаренко, зауважуючи одразу  після перемоги Зеленського про те, до кого буде більше прислухатися новий гарант: до Коломойського чи думки заокеанських партнерів. Поки що висновок очевидний.

До речі, згаданий уже 42-річний Руслан Рябошапка, який  у 2010-2011 роках був директором Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабміну, у 2011-2013 роках – заступником директора Департаменту юридичного забезпечення Секретаріату Кабміну і  призначений вчора до складу керівництво АП, одне з небагатьох з новопризначень Зеленського, яке не викликає жодних запитань і сумнівів.

Пізніше він очолював у 2013-2014 роках Департамент аналізу антикорупційної політики у неурядовій організації “Transparency International Україна”, був заступником міністра юстиції в уряді Арсенія Яценюка, а у 2016-2017 роках був членом Національного агентства з питань запобігання корупції.

Руслан Рябошапка (зліва) і новий глава РНБО  Олександр Данилюк 

Ще одним, донедавна маловідомим для українського загалу членом президентської команди, зате відомим дуже близькими дружніми і партнерськими  бізнесовими стосунками із Зеленським, став Сергій Шефір, відтепер  у статусі першого помічника гаранта.

Він , як і Зеленський, є  вихідцем із Кривого Рогу , сценаристом і продюсером, директором “Студії Квартал-95”. Разом зі своїм братом Борисом  писав сценарії для проектів “Кварталу 95”. Під час виборчої кампанії  був одним із лідерів виборчого штабу Зеленського.

Першим   заступником глави своєї  Адміністрації президент обрав Сергія Трофімова, який до цього був виконавчим продюсером “95 кварталу”, де працював з 2005 року і відповідав за кіновиробництво. Як писали раніше  журналісти у розслідуванні Бігус.info, його кандидатуру навіть розглядали і як можливого главу Адміністрації президента. Зрозуміло, що жодного досвіду в державному управлінні Сергій не має і близько. Наскільки ж  його кіноздобутки згодяться в державотворчому процесі, час покаже.

Ще  одним  заступником  глави АП став Юрій Костюк,  родом з Ужгорода, який донедавна працював в студії “95 квартал”, де писав сценарії для серіалу “Слуга Народу». Але як його літературні здібності будуть корисними на службі високого держпосадовця, про яку він досі не знав ні сном ні духом, знову ж будемо бачити.

Наступним заступником глави АП призначили 30-річного Кирила Тимошенка, засновника компанії GoodMedia, яка відома завдяки політичній і соціальній рекламі. Він займався трансляціями, зйомкою соціальної та політичної реклами, входив до оргкомітету інавгурації Зеленського.

При цьому варто було би запитати в українців, наскільки комфортно було би їм  у таксі, за кермом якого учень, який лише готується до екзамену на отримання водійського посвідчення.

Є у команді  президента і  безумовні професіонали в юриспруденції, але без жодного політичного досвіду. Зокрема 43-річний тернопільчанин Руслан Стефанчук, призначений радником і представником президента у Верховній Раді. Він має дві вищі освіти: за фахом “правознавство” та “менеджмент виробничої сфери”,  доктор юридичних наук, адвокат, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України, екс-заступник головного редактора юридичного журналу “Право України”.

За його власними словами, познайомився з екс-лідером “95 Кварталу” Володимиром Зеленським ще в студентські роки, коли обидва грали в КВН. Отже теж   з команди «любих друзів».

До співпраці зі штабом Зеленського Стефанчук займався виключно науковою діяльністю, працював в Хмельницькому університеті управління та в Національній академії прокуратури України.

Проте найбільше запитань і подиву у експертів і політиків викликало призначення  Володимиром Зеленським Івана Баканова першим заступником глави СБУ, який  керуватиме управлінням К – по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Після відставки з поста глави СБУ Василя Грицака Баканов фактично буде т.в.о. голови СБУ.

Він, залишаючись донедавна непублічною персоною, вважав за краще залишатися за лаштунками як в бізнесі, так і зараз в політиці. До минулого року його фото неможливо було знайти в інтернеті. Навіть профіль Івана у Facebook практично порожній, а на аватарці -іконка без обличчя. Вихід у публічну площину Баканов зробив тільки на  виборах, коли між турами дав кілька інтерв’ю журналістам.

Йому 45 років, він один із засновників і керівник “Кварталу 95”. Земляк президента з Кривого Рогу. Вони друзі дитинства: жили в одному будинку і ходили в одну школу. Багато років Баканов керував юридичною службою проекту “Квартал 95”.

На ім’я Івана Баканова зареєстровані компанії ТОВ “Студія Квартал-95” і ТОВ “Квартал-95”. Їх засновник і кінцевий бенефіціар – “Грін Фемілі” Лтд (Green Family Ltd) – зареєстрований на Кіпрі, в Нікосії. Там вказані два керівника – Оксана Лазаренко (дружина Івана Баканова) і Марина Разомова-Георгіу. Як з’ясували перед виборами журналісти програми  Схеми, через Green Family партнерам Зеленського належить ще одна фірма – Грін Филмс, яка працює в Росії (і навіть користується підтримкою Мінкульту РФ). З 2014 року її обороти склали близько 350 млн гривень. Декларація Баканова про доходи та витрати на сайті НАЗК поки не опублікована.

У президентських перегонах Баканов очолював передвиборний штаб кандидата в президенти Зеленського.

Про себе новий очільник СБУ  в інтерв’ю журналістам у березні казав, що він командний гравець – де скажуть, там і буде працювати.

Скажуть йти в політику, піду. Скажуть у виконавчу владу, у разі  перемоги на виборах, – піду і  туди. Скажуть залишитися в Кварталі – залишуся”, – розповів Баканов.

Тепер от сказали очолити спецслужбу. Добре, що не відрядили за штурвал літака.

Згідно з даними з відкритих джерел, Баканов закінчив Академію праці і соціальних відносин в Києві: за першою освітою він ревізор. Хоча сам новий заступник голови Служби безпеки України в одному з інтерв’ю стверджував, що він має і другу, прокурорську  освіту. І був  би не проти “попрацювати в органі, що відповідає за дотримання законності”.

Але навряд чи СБУ під час війни з Росією і глобальних загроз національній безпеці – вдале місце для того, щоб «потренуватися» в  такому  досвіді.

“Це вперше на оперативний підрозділ призначили людину без досвіду і військової служби. Якщо глава СБУ ще політична фігура, якщо може бути (без досвіду) заступник, який курує зв’язку з органами влади, аналітику, архів або медичне управління, то призначити на управління К – це нонсенс “, – сказав  колишній заступник голови СБУ (призначений свого часу Турчиновим), народний депутат Андрій Левус.

Закон цей момент, на жаль, ніяк не регулює, додав він.

З приводу призначення Баканова і начальником Генерального штабу Руслана Хомчака політолог Тарас Чорновіл у коментарі Голосу –Інфо вчора зазначив:

Одним указом Зеленський призначив на посаду свого комерційного партнера і директора студії 95 квартал, а другим поставив Начальником  Генерального доволі контроверсійного генерала, відповідального за події під Іловайськом. Ну призначив, то й призначив. У нас же війни, терористичної загрози, реваншу в країні наче б то немає, принаймні так виглядає поведінка 73%.А в чому тут узурпація? А в тому, що повноваження президента не передбачають його одноосібних дій у призначеннях . У нас ця посада має дуже обмежений характер і заступників голови СБУ як і  начальника Генерального штаба президент самостійно не має права призначати. Саме так, як це багатьох не здивує.

Президент робить такі призначення виключно за поданням голови СБУ і міністра оборони відповідно. Таких подань не було. А значить Зеленський узурпував владу в дуже чутливій частині, тобто скоїв кримінальний злочин.

Ласкаво просимо до Венесуели…, – іронізує Чорновіл.

Ці призначення вкупі з неоднозначним рішенням Зеленського про розпуск парламенту  і оголошенням дострокових виборів, про які голова ВР Андрій Парубій заявив, що обов’язково оскаржуватиме їх у поданні до Конституційного суду, свідчать , на думку багатьох політиків, про правовий нігілізм президента та його команди.

Не залишилась  поза увагою і невдала спроба новоспеченого гаранта протягнути через Раду зміни до виборчого закону, що сприяли б максимальному представленню в парламенті його напіввіртуальної партії  з купкою можливих політичних сателітів.

Якщо в ВР буде сформована одна партійна більшість, разом з 5 колоною вони проведуть зміни до Конституції по скасуванню курсу на ЄС і НАТО, –  зауважила на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови ВР Ірина Геращенко , коментуючи цю спробу Зеленського.

«Мій голос був 226-ий за Виборчий кодекс, який ВР прийняла в першому читанні. Він передбачає відкриті списки. Я проти мажоритарки, але категорично проти повернення до закритих списків»,- наголосила політик.

Вона також зауважила: «Мажоритарку критикують за гречкосійство, але закриті списки – це партійний феодалізм лідерів партій, які набирають потім в списки обслуги. Це – ключові тушки, з яких і почався реванш Януковича, як ті тушки в 10 побігли до нього».

Крім того, політик нагадала: «Цей парламент був оновлений на 50% в 2014, але питання не в нових чи старих обличчях, а в принципах. Вони або є , або немає.  Боляче дивитися, як так звані “нові обличчя” зраджують принципи і вже виправдовують закриті списки».

«Як не чують активістів і ГО, які категорично проти зміни виборчої системи за 5 тижнів до виборів, які новообраний президент, попри антиконституційність такого рішення, все одно призначить своїм указом»,- підкреслила вона.

Отже, схоже Зеленському  на хвилі вдалого використання меседжів фільму «Слуга народу» здалося, що суспільство й надалі буде ковтати серіальні казочки про хорошого президента і поганий парламент, нікчемних «вчорашніх»  і прогресивних «нових» облич в політикумі. Не враховуючи, що більшість з 73% проголосували  «за» не через перспективи «смертельних обіймів» з Росією, а з надією на реальні позитивні зміни. І не завдяки ламанню всіх і вся «через коліно», а завдяки сподіванням хоч на  якусь помітну динаміку у бік верховенства права. 

Та найближчі вибори вже покажуть : здатні українці до критичного переосмислення очевидних фактів, чи готові навіть до «м’якої»  диктатури заради міфічного, поки нічим не обґрунтованого «покращення». В кремлівському форматі…

Залишити відповідь