Вівторок, 12 Березня, 2024
Для себе

Супрун розповіла, як уникнути проблем із щитоподібною залозою

Порад всього чотири і вони стосуються споживання йоду

Перш за все, на своїй сторінці у Facebook вона зауважила, що щитоподібна залоза вкрай важливий орган. Вона виробляє гормони тироксин та трийодтиронін, які беруть участь у регуляції низки біохімічних процесів, у тому числі — адаптації інтенсивності обміну речовин до потреб тіла в данний момент.

Вказані гормони містять йод, тому, за словами Супрун, ми маємо достатньо споживати його з їжею. Якщо йоду бракує, щитоподібна залоза збільшується, але не може виробити достатню кількість гормонів.

У свою чергу нестача тиреоїдних гормонів (гіпотиреоз) призводить до слабкості, набору ваги або проблем із її скиданням, сухості волосся або його втрати, непереносимості холоду, болю у м’язах, депресивного стану та дратівливості, порушення менструального циклу чи втрати лібідо, закрепів, підвищення рівня холестерину, раку щитоподібної залози, затримки розумового розвитку (у дітей).

“Водночас, в організмі може бути і надлишок йоду та тиреоїдних гормонів. Надлишок тироксину може виникати внаслідок запалення залози, або якщо з’являються власні антитіла до рецептору тиреотропного гормону (ТТГ)”, – додала вона.

Це призведе до знервованості та роздратованості, непереносимості спеки і пітливості, тремтіння, втрати ваги або нездатності її набрати, підвищеної активності кишківника, набряклості щитоподібної залози, тахікардії, порушення сну, тощо.

Тож, аби уникнути проблем зі щитоподібною залозою, Супрун радить:

  • Замінити звичайну сіль на йодовану та додавати її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. 
  • Вживати природні джерела йоду – морепродукти, особливо морську капусту; овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичину та волоські горіхи також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом.
  • Вагітним та молодим матерям приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто уже на прикормі, треба годувати їжею, приготованою із використанням йодованої солі.
  • Перевіряти рівень тиреотропного гормону і відвідувати ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.

Залишити відповідь