Четвер, 28 Березня, 2024
Україна

23 червня Центральна Рада проголосила свій I Універсал

23 червня 1917 року на 2-му Всеукраїнському військовому з’їзді в Києві було проголошено І Універсал Української Центральної Ради

Про цю знаменну подію нагадує просвітицький проект Ukrainian Military Honour.

Там на початку писалося:

“Народе Український! Народе селян, робітників, трудящого люду!

Волею своєю ти поставив нас, Українську Центральну Раду, на сторожі прав і вольностей Української Землі.
Найкращі сини твої, виборні люде від сел, від фабрик, від салдацьких казарм, од усіх громад і товариств українських вибрали нас, Українську Центральну Раду, і наказали нам стояти й боротися за ті права і вольности.
Твої, народе, виборні люде заявили свою волю так:

Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії, не розриваючи з державою Російською, хай народ український на свої землі має право сам порядкувати своїм життям. Хай порядок і лад на Вкраїні дають вибрані вселюдним, рівним, прямим і тайним голосуванням Всенародні Українські Збори (Сойм). Всі закони, що повинні дати той лад тут у нас, на Вкраїні, мають право видавати тільки наші Українські Збори.

Ті ж закони, що мають лад давати по всій російській державі, повинні видаватися у Всеросійськім Парламенті.
Ніхто краще нас не може знати, чого нам треба і які закони для нас луччі”.

Попри той позитив, який закладено в наведеному початку цього документа у фразі “хай буде Україна вільною”, звертають на себе увагу застереження “не одділяючись від всієї Росії”.

“Зрозуміло, що це друге виключає перше. І це не було зрозумілим діячам Центральної Ради. Крім того вражає відвертий популізм у зверненні до “народу селян, робітників, трудящого люду”. При такому зверненні незрозуміло, для чого потрібна навіть хоча б і автономія. Адже московські комуністи також зверталися до тих самих верств. Щоправда долучаючи до них і солдатів”, – наголошується у повідомленні.

Залишити відповідь